Ziua Vinului la MEZZO – un eveniment de excepţie!
De Ziua Vinului, mai bine zis – în seara vinului, pe 3 octombrie – am avut o invitaţie neaşteptată: să descopăr gusturi noi în restaurantul MEZZO de la BERD’s Design Hotel. Vă mărturisesc, din start, că nu m-am aşteptat la o combinaţie atât de savuroasă între vinuri desăvârşite, bucate rafinate şi muzică live instrumentală.
Cum e firesc într-o atare sărbătoare, vinul a fost regele serii. Nu cred că am mai întâlnit în restaurantele din Chişinău o selecţie atât de mare şi de potrivită a celor mai bune vinării din Moldova. Oaspeţii au fost răsfăţaţi cu arome îmbuteliate de la Purcari, Chateau Vartely, Cricova, Gitana, Mimi, Carpe Diem, F’autor şi EtCetera.
Celebrul sommelier Mihai Druţă a fost ghidul nostru în descoperirea unor experienţe de neuitat. Fiecare invitat a putut degusta vinurile parfumate, ca să-şi facă cea mai bună alegere, care ulterior s-a combinat cu un răsfăţ culinar.
Povestea vinurilor albe a început cu Feteasca Regală de la Carpe Diem, Vinohora de la Purcari şi capodopera Sauvignon Blanc 2014 de la EtCetera. Servite reci, din pahare potrivite, alături de o selecţie de brânzeturi cu Prosciutto Crudo di Parma sau Carpaccio cu fulgi de Parmigiano Reggiano şi rucola. Mmm!
Chiar din debutul aventurii culinare, m-am simţit obligat să transmit complimente bucătarului-şef, dar şi ospătarului pentru deservirea impecabilă. A urmat o incursiune în istoria rose-urilor: am avut de ales între classicul „Provence” de la F’autor şi Mimi, pe de-o parte şi „revoluţionarele” „Surori” de la Gitana, de cealaltă parte.
Când am trecut la roşii, am avut parte de câteva noutăţi. Individo de la Chateau Vartely, despre care am scris în ajun, era deja disponibil aici. O altă descoperire pentru mine – Et Cetera Cuvee Rouge – o adevărată măiestrie a vinurile roşii, compusă din Cabernet, Merlot, Saperavi şi Rara Neagra. Doamne, ce parfum aici! Podiumul a fost completat de Roşu de Bulboaca de la Mimi şi vinul Virgin de la Cricova.
Foame vine mâncând, iar atunci când mai este alimentată de un cupaj desăvârşit… Să vă povestesc despre Medaglioni din fileu de vită, în sos de vin şi dulceaţă de ceapă, servit cu mămăliguţă şi sos de trufe?! Sau despre fileul de somon grillat, servit cu couscous şi dressing de citrice?!
Iar la final – un vin de desert completat de panna cotta, creme brulee şi îngheţată de casă…
Dacă aşi spune că eleganţa s-a întâlnit cu rafinamentul culinar la MEZZO, aşi fi minimalist în aprecieri. Eh, ce păcat că nu pot cânta ca muzicanţii de acolo, că aşi fi compus o baladă despre acea seară.
Despre vinuri bune, despre un local impecabil, dar mai ales despre oameni şi experienţe de neuitat.