Un Individo cu sete pentru personalitate
Chateau Vartely a lansat ieri o nouă linie de vinuri – Individo – ce cuprinde patru tipuri de vin, trei roşii – unul alb; la un preţ de producător de 85 de lei.
Lansarea a avut loc la Orhei, într-un decor natural de neuitat. Adică de privit şi de nu uitat, de luat aminte. Oaspeţii au fost (în)cântaţi la propriu şi figurat de Cristi Aldea Teodorovici.
Mai departe, vorbim în esenţă despre noile esenţe volatile şi foarte aromate de la Chateau Vartely. Jos pălăria de pe dopul Individo, pentru vinificatorul Arcadie Foşnea, care pleacă de la mono-soi în favoarea unor mariaje netradiţionale, în sensul cel mai bun al cuvântului.
Individo Traminer-Sauvignon Blanc 2014. O căsătorie între două soiuri aparent din aceeaşi gamă, fructate, aromate şi proaspete. „Bărbatul” în această căsnicie pare a fi Traminerul, care domină în aromă (şi datorită faptului că în cupaj e 70% Traminer şi 30% Sauvignon Blanc). Arome extraordinare de trandafir, note citrice, uşor dulce şi, în acelaşi timp, foarte proaspăt în gust. Servit rece, cum se cade, nici nu dă de bănuit că are tocmai 14.5% alcool. S-a şi impus deja în lumea mare, cu un argint la Mundus Vini 2015.
Individo Rară Neagră – Malbec – Syrah 2014. Francezii numesc această patimă „ménage à trois”. Un cupaj formidal care scoate în evidenţă tot ce-i mai bun din fiecare componentă. Catifea de la Rară Neagră, fructe răscoapte de la Malbec şi condimente de la Syrah. Maturat în butoi de stejar timp de 6 luni. Un vin care necesită timp pentru a se desface în toată plenitudinea şi cu un potenţial mare de a mai evolua în sticlă. 14.5% alcool, recomandat cu pui fript sau piept de raţă. Nu salivaţi, că mai avem de băut!
Individo Merlot – Cabernet Sauvignon 2012. Un Bordeaux veritabil – arome de rodii, vişine şi nuanţe de marochin. La fel, 14.5% alcool care se asociează perfect cu carne roşie sau caşcavaluri învechite. Un vin pentru bărbaţi adevăraţi. Ţinut în stejar 12 luni, are nevoie iarăşi de ceva timp pentru a se desface în toare aromele.
Individo Feteasca Neagră 2014. Fripturică, sărmăluţe, plăcinţele de brânză – dacă aveţi aşa ceva pe masă, ar fi păcat mare să nu le combinaţi cu o Fetească Neagră. Apropo, nu ştiu de ce îi spune Fetească, întrucât componenta această din sticlă mi se pare chiar foarte bărbătească. 14.0% alcool, maturare de 6 luni în barrique.
Astăzi este Ziua Naţională fără alcool. Citiţi printre rânduri mai sus şi vedeţi cum puteţi să o sărbătoriţi.