Să vedem ce bem

Cei care vrăjmaş criticau „beţia” din Piaţa Marii Adunări Naţionale, probabil, se oftică acum avan: Ziua Vinului a fost compromisă! Dumnezeu cu dânşii, cu cei mâhniţi şi supăraţi. Noi vom încerca să ciocnim cu partea plină a paharului, să cercăm o sărbătoare europeană, nu un alai triumfalist, de care să se bucure doar demnitarii.

12059862_10153293621037739_1822319209_o

În Europa e bine, în week-end la 100 de km în jur, poţi să vezi castele, pensiuni, tot felul de drăcovenii, una mai veche ca alta, care îţi cresc pofta de a trăi. Păi, uite, domnilor ţărani – în acest an, forţaţi de corturi şi de mofturi, ne putem pomeni – nesiliţi de nimeni – că suntem şi noi mai europeni.

Cel puţin 10 locuri de vizitat: de la Castel Mimi, la pivniţele din Brăneşti; de la cele mai mari galerii subterane de vin din lume (Mileştii Mici şi Cricova), la cele mai noi tehnologii de vinificaţie, la Chateau Vartely sau Asconi; de la cetatea Migdal-P din Cojuşna, la peisajele superbe la Vinăria Poiana – sunt locuri în care se îmbuteliază atâtea legende, tradiţii, pasiuni!

3

Asta înseamnă Europa – să călătoreşti, să cunoşti, să povesteşti şi tu mai departe. Iar scuze pentru cei ţâfnoşi nu prea există – transportul e pus la dispoziţie gratuit de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, intrarea la mai multe vinării e pe degeaba sau pe bani simbolici. Nu ştiu sincer cum va arăta Ziua Vinului, dar mă bucur că măcar într-un week-end pe an, moldovenii vor putea lua patru cărări să-şi mai vadă propriile mândrii. Şi nu mă interesează unde se va duce ministrul Agriculturii sau dacă vor dansa preşedintele cu premierul o horă.

foto: Castel Mimi

De sfânta sâmbătă, eu voi merge la Castel Mimi. Nu în fiecare zi ţi se deschide un castel ascuns un secol de ochii lumii. M-au mai ademenit şi cu terenul de joacă pentru copii. Seara voi fi la hotelul BERD’s, care ştiu că mă va uimi cu bucate asortate iscusit la vin. Duminică, voi decide: o iau spre Orhei, cu Pensiunea Butuceni şi micii producători de vin, Brăneşti şi Chateau Vartely în drum sau mă duc înspre Mileştii Mici şi Asconi, că tot sunt în Ialoveni. Sau o rup spre Purcari şi EtCetera la sud.

IMG_0019

Vor exista probabil 1001 motive de nemulţumire, că poate transportul nu ajunge la toţi, că nu e prea aşa de gratis cum ne ademenesc firmele, că nu ştiu ce şi nu ştiu cum. Dar, important e duhul sărbătorii: un străin va primi pe gratis o sticluţă la Aeroport, un restaurant va face meniul special de Ziua Vinului, iar Purcariul, poate, va vedea într-o singură zi mai mulţi oaspeţi ca niciodată.

Hai să fim pe un week-end europeni, să cinstim o breaslă şi să vedem ce bem!

wine tours-02

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *