Cavalerii vinului, în Republica Moldova
La sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie din peste 40 de persoane care reprezintă Ordinul European al Vinului – Ordo Equestris Vini Europae (OEVE) a fost în vizită în Republica Moldova. Au participat aici la înfiinţarea Scaunului Cavaleresc Hîncești, la acreditarea noilor membri și avansarea altora în grad.
OEVE este o organizație internațională de drept privat, prezentă în 27 de ţări, care numără peste 5.000 de membri, personalități ale vieții culturale, economice și sociale europene.
Pe lângă ceremoniile fastuoase la care au participat la Hânceşti, cavalerii au vizitat şi câteva crame: Cricova, Castel Mimi şi Combinatul de Vinuri de Calitate Mileştii Mici.
Excursiile la vinării au fost organizate de Winetours. Apropo, când aveţi nevoie de tururi pe la vinăriile din Moldova, vă rog frumos, nu vă adresaţi la mine – blogul FineWine nu se ocupă de aşa ceva – în schimb, Veronica cu echipa Winetours sunt maeştri în acest domeniu. Desigur, vă puteţi planifica şi de sine stătător o excursie, dar, credeţi-mă, e mai ieftin şi mai plăcut atunci când de organizare se ocupă specialiştii.
La Mileştii Mici am avut ocazia să mă intersectez cu cavalerii vinului. Erau fără mantie şi săbii aici, dar înarmaţi cu bună dispoziţie.
Am fost întâmpinaţi foarte frumos cu pâine şi sare.
Şi dacă tot am fost zguduiţi recent de cutremur, am aflat că în hrubele de la Mileştii Mici este mai sigur decât la bloc. Undele se propaga spre suprafaţa pământului, deci la 80 metri adâncime e mai sigur, în plus, construcţiile din piatră şi metal sunt foarte rezistente. La cutremurul precedent, dar nici la altele mai puternice, nu a avut de suferit nicio sticlă de vin.
Vinurile moldoveneşti i-au încântat pe cavalerii vinului, iar „Cântă cucu-n Bucovina” şi „Kalinka” au mers în pereche. Foarte frumos eveniment în galeriile subterane.
Deci, despre Wine of Moldova, s-a mai auzit de bine odată în acest week-end. Cum spun cavalerii vinului: In Honorem Dei et In Honorem Vini!