Nou: Metafora Orange 2020 Gogu Winery

Mai în glumă, mai în serios, Ilie Gogu spunea că nu-i plac experimentele cu vin Orange, dar cititorii serioși vor înțelege că asta era o glumă și că trebuie să-i tratați ca pe pescari, pe vinificatorii ce spun că nu iubesc experimentele.

O introducere cam întortocheată pentru următoarea vedetă din familia Gogu Winery: Metafora Orange 2020 Muscat Ottonel. De azi, în lumina reflectoarelor.

blank

Este al doilea experiment al lui Ilie la capitolul Orange și îmi permit un verdict umil: este mult mai reușit!

blank

Pentru neinițiați, facem o pauză de likbez: spus simplu, vinul orange este făcut din struguri albi, dar după tehnologia de vinificare a strugurilor roșii, adică fermentat și macerat în contact cu boștina. În cazul de față, strugurii de Muscat Ottonel au fost culeși la maturitate târzie, la sfârșit de octombrie, fapt ce a permit o coacere fenolică bună.

blank

Strugurii au fost desciorchinați manual, fără zdrobire, iar fermentarea a decurs pe boștină timp de 60 de zile înainte de presare. A rezultat un vin foarte interesant, cu aromă specifică, cu nuanțe de fructe uscate, caise, stafide, dar și un gust neobișnuit pentru alb, complex.

Dacă ați încercat cu vinul Orange și n-a mers, vă recomand să mai testați o dată acest vin, s-ar putea să vă schimbați opinia față de aceste vinuri.

blank

Nu sunt un amator al vinurilor super aromate, dar este al doilea caz când îmi place mai mult varianta Orange a vinului decât cea clasică (după un experiment în derulare cu Viorica Orange la Purcari). Nu știu care-i explicația, s-ar putea ca macerarea îndelungată să tempereze parfumul exagerat la Muscat ori Viorica, plus gustul capătă o complexitate aparte… Dar, s-ar putea să avem o nișă interesantă în această direcție, chiat că piața crește.

Doar 600 de sticle, disponibile de astăzi în vinoteci. Încercați metafora unui mic producător din Căușeni!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.