Nou: Pinot Noir Native, în conversie BIO

Semne bune anul are, dacă începe cu astfel de vinuri! Native Pinot Noir de Purcari 2021, vin în conversie la agricultura biologică. Este al doilea vin din această serie, după un Rose 2021 medaliat cu aur la Mundus Vini.

blank

100% Pinot Noir, din recolta anului 2021, de pe o podgorie cu expoziție nord-estică, din Purcari. Parcela este în conversie la agricultura biologică — sunt aplicate tehnici agricole prietenoase mediului ambiant, biodiversității și fertilității solului. Perioada de conversie durează 3 ani, parcela aflându-se momentan în alt 2-lea an. Deja în etapa C3, se așteaptă certificarea integrală BIO. Oenologul Gheorghe Arpentin conduce acest proiect.

blank

Poza de mai sus e făcută azi, cu telefonul mobil. Mi se pare că redă bine caracterul și ceea trebuie de văzut în acest vin. Cine știe să înțeleagă un PN, va înțelege!

Roșu cu ușoară tentă rubinie, foarte intens în aromă (fruct plăcut, mult fruct!), lejer și în același timp complex. Știu că pare aberant să spui „simplu și complex” în același timp, dar cam asta este senzația.

blank

Vinul a fost fermentat în cisterne de beton, fără încălzire, pe drojdii sălbatice, timp de 10 zile. Ulterior, fermentarea malolactică a avut loc în amfore de lut. A urmat o perioadă de maturare în butoi de stejar de mari dimensiuni. O îmbuteliere unică, ceva sub 13 000 de sticle.

blank

Am degustat acest vin la diferite etape ale producției, dar și după îmbuteliere. Sunt impresionat de modul în care evoluează, tot mai bun și mai bun.

Dacă mi-ar fi rămas bani după sărbători și vacanță, aș fi luat 1000 de sticle să le pun la beci, măcar pe o perioadă. Am exagerat cantitativ cu acest vin și nu m-a durut capul.

La capitolul critică, ași reproșa sticla grea, dar și eticheta mi se pare nu foarte fericită. În rest, e ideal.

Costă 240 mdl la Purcari Wine Bar. Dacă luați 1000 de sticle — facem discount.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.