Top 10 vinuri ale anului 2016

Am făcut, în premieră, un Top-10 al celor mai bune vinuri moldoveneşti ale anului 2016. Din capul locului, vreau să subliniez că este un top subiectiv, este o părere personală, formulată după zeci şi zeci de vinuri degustate în anul ce se încheie. Am adunat iniţial vreo 30 de vinuri bune, dar dacă tot mi-am propus să mă limitez la zece, am tăiat rând pe rând anumite vinuri, deşi meritau, cu siguranţă, să fie declarate şi ele cele mai bune.

Este vorba de vinuri care au fost lansate în 2016, dar nu sunt din roada acestui an. Şi încă o precizare: top 10 nu reprezintă o evaluare verticală, unde 1 este cel mai bun, iar 10 e la coadă. Toate sunt pe locul 1, în clasa lor. Iar, ca să nu creăm confuzie cu locurile 1,2,3, vom apela la literele alfabetului, în ordine, ca la degustare, de la spumant, la alb, roşii şi dulce.

top-10_038

A. CRISECCO BRUT ALB, CRICOVA. Un spumant făcut, în premieră, din soiul local Feteasca Albă (95%, restul 5% fiind Viorica sau Muscat, în funcţie de roadă). Produs după tehnologia Charmat, unde fermentarea secundară are loc în butoaie de inox. Note de pere, mere și citrice, alcool slab – doar 11.5%, să-l tot bei şi bei vara, lucru care, în principiu s-a şi întâmplat. Preţul de 70 lei este un puternic argument în favoarea Crisecco.

top-10_004

B. ALBARINO 2015, FAUTOR. Un vin făcut, în premieră, în Republica Moldova. Viţa de vie, specifică regiunilor Galicia din Spania sau Vinho Verde din Portugalia, s-a acomodat bine la Romanovca, Leova, unde Fautor a plantat 3 hectare de Albarino. Încă de la apariţia vinului, am prognozat un sezon bun pentru Albarino, poronosticuri care s-au adeverit. Ediţia limitată de 3 100 sticle s-a epuizat din stocul producătorului, iar dacă îl mai găsiţi la retaileri cu 150 – 160 de lei, sunteţi norocos. Fructe exotice şi flori de câmp, arome fructate, susţinute de o prospeţime nemaipomenită în gust.

top-10_006

C. FEMME FATALE 2015, CARPE DIEM. O altă premieră pentru Moldova. Cupaj din două soiuri sută la sută autohtone: Feteasca Regală (65%) şi Feteasca Albă (35%). Ideea cupajării a fost inspirată de celebrul profesor Robert Joseph, unul din 50 cei mai influenţi oameni din lumea vinului, iar transformarea în viaţă a făcut-o vinificatorul Ion Luca. O combinaţie extraordinară a parfumului de Regală, cu structura, corpolenţa şi aciditatea din Feteasca Albă. Vinul a fost îmbuteliat în 2016 sticle. Ultimele 100 de sticle se vând zilele acestea la Carpe Diem.

top-10_011

D. RIESLING MĂNĂSTIREA ROHRBACH 2015 CRU. Satul Romanovca a fost populat în 1887 de colonişti germani, care au numit localitatea Rohrbach. În 1940, nemții au fost repatriați în Germania, iar din 1950 localitatea a luat denumirea Romanovca. În zilele noastre, vinăria Giatana a cules Rieslingul de pe 5 hectare de terroire, situat în vârful colinei, unde se afla cândva Mănăstirea Rohrbach. Un vin – tribut istoriei, dar şi artei de vinificaţie. Enologul italian Nicola Tucci a făcut din strugurii de la Romanovca un vin care, de departe, se poate auto-întitula: cel mai bun Riesling din Moldova.

top-10_125

E. INDIVIDO CABERNET SAUVIGNON & MERLOT 2015, CHATEAU VARTELY. Producătorul de la Orhei este printre primii care a dat moda Rose-urilor în Moldova. În acest an, Chateau Vartely a scos un rose excepţional, de culoare pală, pielea cucoanei sau Blush. Nuanţe fine de petale de trandafir, căpşuni şi zmeură. Alcool echilibrat, 12.5% şi o uşoară aciditate, care îi acordă foarte multă prospeţime în gust. Am fost mirat să descopăr că stocul de Rose s-a epuizat la producător. Dacă-l găsiţi pe anumite rafturi, luaţi cu îndrăzneală, roseul trebuie băut proaspăt, nu învechit.

top-10_008

F. PINOT NOIR 2014, MINIS TERRIOS. Eticheta spune multe despre acest vin. Aparent, e imposibil să faci un Pinot Noir bun în Republica Moldova, în realitate – se poate! Tânărul vinificator Dan Prisăcaru este exemplul viu în acest sens. În sticlă sunt îmbuteliate arome de cireşe şi zmeură; scorţişoară şi piper negru. 12 luni maturat în barrique francez, medalie de argint la Berliner Wine Trophy. Vin făcut în Moldova pentru a inspira întreaga lume.

top-10_013

G. VELVET RED BLEND 2013, PELICAN NEGRU. Un vin făcut de enologul Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului. CV-ul lui Gheorghe Arpentin se întinde pe cinci pagini, dar puţini ştiu că el este preşedintele Comisiei vinificaţie & sănătate la Organţizaţia Internaţională a Viei şi Vinului, altfel spus, este omul care conduce studiile mondiale despre vinuri şi sănătate. Dar, nu aceste merite au propulsat Pelicanul în top. Velvet Red Blend, un cupaj de Cabernet Franc şi Merlot, este un produs BIO (chiar dacă producătorul nu afişează asta), este fără barrique, deci, fără bodybuilding. Cireşe sălbatice şi vişine, în arome. Despre raportul preţ-calitate, nici nu mai vorbim, nu găsiţi aşa vin la 135 de lei.

top-10_015

H. METAFORA 2015, GOGU WINERY. Cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon şi Saperavi, maturat 10 luni în barrique. Condimentele şi vanilia se integrează perfect cu aromele primare de fruct: cireşe negre, prune afumate. În gust, ciocolată scumpă cu gust mentolat. Doar 800 sticle, cred că peste o lună nu o să mai existe acest vin în vânzare.

top-10_016

I. MERLOT 2012 RESERVE, CASTEL MIMI. Putem să discutăm foarte mult despre 1000 de lei, cel mai mare preţ la un vin făcut vreodată în Moldova, dar faptul că, în acest an, Castel Mimi a scos două bombe – Cabernet Sauvignon 2012 şi Merlot 2012 – nu poate fi contestat de nimeni. Un vin flagman, un vin mare. Un vin făcut de Oleg Boboc, unul din cei mai buni vinificatori ai ţării. 24 luni de barrique, doar 3000 de sticle, vişine şi prune afumate, alături de un post gust luuuuung şi plăcut. Rar în Moldova poţi bea aşa vin.

top-10_018

J. ICE WINE 2014, PURCARI. Ar fi fost o ipocrizie să nu nimerească un Purcari în top. Şi compania a tot avut noutăţi multe şi bune anul acesta: fie că vorbim de Sauvignon, fie de Vinohore sau Maluri de Prut. Totuşi, Purcari a făcut ceea ce nimeni încă nu a făcut. Ice Wine 2014 Muscat Ottonel & Traminer a luat 95 puncte – platină la Decanter Asia şi gold la Challenge International du Vin. Am avut ocazia să fiu şi eu în 2016 la câteva concursuri de vin; niciodată nu am dat grand gold unui vin, aşa că dacă 6-7 juraţi, dau împreună peste 92 de puncte unui vin, acesta chiar merită. Felicitări Purcari pentru că face să se audă de bine despre Moldova în lume.

top-10_020

Iată, aşadar, vinurile care m-au impresionat cel mai mult în 2016. Le recomand cu încredere, din tot sufletul.

top-10_143

PS: Degustarea vinurilor a avut loc aseară la Carpe Diem, în compania unor oameni extraordinari. Vă mulţumesc tuturor!

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.