Top stories: Chardonnay dulce alb Chateau Vartely

Am deschis o rubrică nouă pe blog – Top stories – în care vom vorbi despre cele mai bune vinuri din Moldova, apreciate atât pe interior, dar care au trecut și un test internațional al calității. Protagonistul primei postări este vinul Chardonnay dulce alb 2013, produs de compania Chateau Vartely: medalie de aur și mențiunea „Best of show” la concursul Mundus Vini 2017.

blank

Mundus Vini este considerat un concurs cu foarte mare greutate în lumea vinului, așa că această înaltă apreciere vorbește de la sine despre calitatea vinului. Foarte puține vinuri ajung să fie afișat pe banneruk „Best of Show” la expoziția ProWein – iată că un vin plasează și Moldova în rândul producătorilor de calitate.

blank

Vinurile care au câștigat medalii la Mundus Vini sunt expuse într-o zonă specială de testări la ProWein, unde oamenii pot avea pe loc o selecție a celor mai bune vinuri din lume.

blank

Unul dintre degustatorii străini atrage atenția pe loc la acest vin, dacă îi face o fotografie înseamnă că l-a impresionat.

blank

Iată nota pentru care jurații Mundus Vini i-au dat medalie Chardonnayului dulce – note mari pentru fructele galbene, corpolență, complexitate.

blank

Chardonnay Alb dulce 2013 Chateau Vartely este de fapt un recordsman la concursurile de vin. Până acum în palmares: patru medalii de aur, inclusiv un grand gold la IWCB și „wine of the show” la Mundus Vini; două medalii de argint și două de bronz. Un vin care a impresionat, de fapt, toate concursurile la care a participat.

blank

Prin ce se explică acest succes? Pe lângă faptul că vorbim despre regina vinurilor albe – Chardonnay – mai avem de a face cu o tehnologie deosebită de producere. Strugurii au fost lăsați în mod intenționat să fie afectați de ciuperca Botrytis cinerea. Numit și putregaiul nobil – este un mucegai care provoacă strugurii sa piardă aproape tot conținutul de apă. Astfel, zahărul devine mai concentrat, iar mucegaiul modifică aciditatea din interiorul strugurilor. Culesul are loc manual, uneori, chiar până la sfârşitul lui octombrie, astfel ca nivelul zaharurilor să se ridice la 170 g/dm3.

blank

Vinul de o culoarea deosebită, galben auriu, se distinge printr-un aromă delicată ce sugerează fagurele de miere, iar în post-gust se deschid nuanțe fine de mere coapte, piersici și ananas. De aici şi eticheta, desenată în formă de hexagon, anume aşa sunt fagurii de mieri, hexagonul fiind şi simbolul creaţiei şi manifestării.

blank

Vinul este semnat de enologul Arcadie Foșnea, de la Chateau Vartely, considerat unul dintre cei mai buni vinificatori din Moldova.

blank

Chardonnay dulce alb poate fi cumpărat cu cca 300 lei, un preț foarte adecvat pentru acest produs. Un astfel de vin peste hotare ar costa mult mai mult.

Trebuie să mai menționez că, pe lângă Chardonnay, compania Chateau Vartely a luat și o medalie de argint pentru cupajul Individo Rară Neagră & Malbec & Shiraz, despre care vom povesti cu altă ocazie.

Jos pălăria pentru cei care fac vinuri bune!

blank

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.