Revelația CMB: Riesling Fautor Winery

Vinurile din Republica Moldova au obținut 36 de medalii la ultima ediție a Concours Mondial de Bruxelles, desfășurată în perioada 7-9 iunie 2023, în regiunea Guanajuato, Mexic. A fost pentru prima dată când această competiție itinerantă s-a desfășurat pe continentul American.

blank

La competiție au fost înscrise aproape 7.500 de vinuri roșii și albe din 42 de țări. Toate vinurile au fost degustate în orb, de un grup de circa 350 experți în vinuri (distribuitori, jurnaliști, comercianți de vinuri, oenologi etc.), reprezentând 45 de naționalități. Am avut onoarea să reprezint Republica Moldova în juriu.

blank

Din toate vinurile prezentate, doar 30% au fost medaliate.

Pentru a primi o medalie, vinul a trebuit să atingă un scor mediu, la degustarea în orb, în marja respectivă:

  • 85 – 86.9 – medalie de argint;
  • 87 – 91.9 – medalie de aur;
  • 92 – 100 – Marea medalie de aur.
blank

Riesling Lake Breeze 2021 de la Fautor Winery a luat cel mai înalt scor printre toate vinurile din Republica Moldova, obținând Grand Gold, dar și mențiunea Revelations Wine, atribuită de organizatori numai pentru 18 vinuri din cele 7 500 înscrise în concurs.

Este a doua oară când Fautor Winery iese în evidență, după ce în 2022, s-a remarcat cu cel mai mare punctaj pentru un vin roșu din toate probele competiției. Se poate anticipa un val speculativ și pentru acest Riesling (asemenea succesului Negre), fiind produse doar circa 4000 de sticle.

De altfel, succesul anterior al Negre la competiție a fost intens exploatat într-o mare campanie derulată în Ciudad de Mexico.

blank

Alte 19 vinuri din Republica Moldova au primit medalii de aur.

Printre ele nume cunoscute și mai puțin, dar și câteva noutăți despre care încă nu s-a anunțat acasă. Le vedeți mai jos.

blank
blank
blank
blank
blank
blank

Încă 16 vinuri din Republica Moldova au fost desemnate cu medalie de argint. Lista integrală o puteți verifica aici.

Una dintre noutățile acestei edițiia a fost menționarea cu Revelations pentru cele mai bune vinuri „low alc” (vinuri dezalcoolizate complet sau parțial, băuturi pe bază de vin dezalcoolizate și altele). Câștigătorii sunt Divin – Sauvignon Blanc 0,0% 2023 de la Divin No-Low din Loira (Franța) și vinul portughez „Lower alcool” Lagosta de la Enoport Wines.

Majoritatea juraților au remarcat și o expansiune incredibilă a calității vinurilor din China, țară care va găzdui în 2025 următoarea ediție a CMB.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *