Degustare cu japonezii

O misiune de afaceri din Japonia s-a aflat, în perioada 2-5 septembrie 2016, cu o vizită de lucru în Republica Moldova, având drept scop cunoaşterea şi promovarea vinurilor moldoveneşti în Ţara Soarelui Răsare. Din delegaţie au făcut parte: dl Makoto Endo, reprezentant al Asociaţiei Importatorilor de Vin din Japonia, proprietar al mai multor restaurante şi wine-baruri,  co-autor al “Japan Winery Guide”, “Basic Glossary of Essential Wine Words”, “Wine Dictionary”; Akito Ishizuka, investment banker şi expert în vinuri la Asociaţia Sommelierilor din Japonia; Marie Akiyama, sommelier certificat WSET, consultant cu experienţă în domeniul vinurilor.

Delegatie Japonia 3

În Republica Moldova, oamenii de afaceri au efectuat vizite de studiu la vinăriile Cricova, Asconi, Castel Mimi, Purcari, EtCetera, Romaneşti şi Chateau Vartely.

Delegatie Japonia

De asemenea, delegaţia a făcut cunoştinţă cu vinurile produse de membrii Asociaţiei Micilor Producători de Vinuri – Carpe Diem, Equinox şi MinisTerrios. La degustarea de la Carpe Diem am avut onoarea să fiu prezent şi eu.

Delegatie Japonia 2

Pentru a câta oară m-am convins: străinii apreciază în primul rând soiurile indigene. Feteasca Albă & Regală de la Carpe Diem; Feteasca Neagră de la MinisTerrios şi celebrul cupaj 5 elemente de la Equinox – acestea au fost hiturile serii.

IMG_0010

„Vinurile din Moldova au arome fantastice, asemănătoare celor din Lumea Nouă. Pe de altă parte, în gust seamănă cu stilul vinicol din Lumea Veche, ca de exemplu, Franţa. Respectiv, vinurile moldoveneşti combină două stiluri din lumi diferite, iar acest element oferă o perspectivă foarte bună la export”, mi-a spus Makoto Endo, un omulean atât de simplu, care are 5 restaurante în Japonia.

IMG_0070

El planifică să inaugureze curând un restaurant cu specific tradiţional moldovenesc în Tokyo şi asta nu e glumă. Japonezii se ţin de cuvânt.

Delegatie Japonia 1

De asemenea, în urma acestei vizite, vinurile moldoveneşti vor apărea într-un important ghid al vinurilor din Japonia. Cu paşi mici, înaintăm spre Ţara Soarelui Răsare. Lucrurile aparent imposibile pot deveni realitate, atunci când se munceşte.

IMG_0019

Vizita delegaţiei japoneze în Republica Moldova a fost organizată de Ambasada Republicii Moldova la Tokyo, cu susţinerea Oficiului Naţional al Viei şi Vinului. Micii producători de vinuri s-au prezentat superb, cu vinuri bune, viziuni moderne, la urma-urmei: engleză fluentă.

IMG_0021

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.