Vinul din poamă căţărată. Pardon… Baco Noir!

Căţărată, Baco, Milion, Balcon, Speiskii – cu siguranţă aţi întâlnit, măcar o dată la ţară, acest soi hibrid de struguri, despre care nici n-aţi intuit că se cheamă nobil… Baco Noir! Oricât nu l-ar dispreţui specialiştii, Baco Noir-ul se ţine scai de curţile moldovenilor: e bun ca decor şi umbră, dar mai ales e apreciat pentru că-i primul vin la gospodărie. Tulburel, acrişor, da’ bun! Să-nceapă veselia în satele Moldovei!

IMG_9558

Baco Noir reprezintă o încrucişare a soiului francez Folle Blanche, cu un hibrid american puţin cunoscut din familia Vitis riparia. Chiar dacă are origini franceze (autorul încrucişării: Maurice Baco, 1894), soiul este răspândit mai degrabă în Statele Unite şi Canada, şi desigur, în curţile moldovenilor. Nici prin gând să le treacă însă gospodarilor din nordul Moldovei că americanii fac chiar şi vin de clasa Reserve din Baco Noir! Să-i spuneţi data viitoare părintelui, unchiului sau bunelului că în America sticla de Baco Noir ajunge să coste şi 35 de dolari 🙂

IMG_9670

Baco Noir este preţuit (probabil şi în Moldova din aceleaşi raţionamente) pentru faptul că este rezistent la filoxeră şi îngheţuri. Viţa de vie rezistă fără probleme la minus 27-30 de grade.

IMG_9666

Însă, vinul din Baco Noir are un corp slab spre mediu, aciditate ridicată şi conţinut redus de tanini. Fără mare personalitate.

Scurt pe doi: să serviţi numai vinuri bune!

IMG_9665

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.