Guest post Oxana Iuteş: Am ales, am cules, am savurat, ETC

… culesul strugurilor din acest an a început de la trei puncte. Poate o-i fi eu anapoda şi cu mult tupeu, de sfidez regulile de îmbinare a unităţilor semantico-sintactice, dar astăzi punctele nu le voi pune pe „i”, ci voi începe cu ele. Aşa cum a făcut câţiva ani în urmă Vinăria Et Cetera… şi n-a dat greş.

Primul punct a fost geografic. Mai exact, pe podgoriile de lângă Crocmaz. E fascinant să scapi „teafără” de gălăgia oraşului şi să te pomeneşti în împărăţia viţei de vie. Modeştii pixeli de la telefonul mobil n-au avut puterea să redea întocmai frumuseţile câmpiilor, în schimb ochii … ochii au fotografiat totul.

foto 5

Al doilea punct de la care am pornit a fost motivaţional. Au trecut mai bine de 15 ani de când n-am mai „dezbrăcat” butucii. Probabil, era şi timpul!

foto 9

Şi al treilea – sufletesc . În căutarea culesului perfect, dar şi în încercarea de a lua parte la crearea vinului desăvârşit, am revăzut Oamenii excepţionali din viaţa mea – prietenii strângând cu grijă bobiţele de pino gris …

foto 1 foto 2 foto 3 foto 10

şi gazdele, potolindu-le foamea în clipele de răgaz cu cele mai gustoase plăcinte, coapte în câteva foi. Cum şi era de înţeles, savurate cu o înghiţitură de vin aromat.

12031338_10205892249880026_7269552185151125685_o

 

Harvestul, ca să fie şi pe înţelesul turiştilor străini ademeniţi de altfel de senzaţii decât tari, va „da roade” peste jumătate de an, când fraţii Luchianov vor încerca cepurile butoaielor cu Sauvignon Blanc sau Cuvee Blanc. Până atunci, vor curge alte soiuri cu caracter şi nu doar la prânzuri sau cine. De Ziua Vinului, la Et Cetera va avea loc marea degustare a licorilor şi de gustare a bucatelor gătite după reţetele gospodinelor de aici. Cu o mică paranteză, vă şoptesc să încercaţi fripturică din carne cu gem de roşii şi vestitele plăcinţele cu poale … dar, mai bine să încercaţi cu propriile papile gustative şi să vedeţi cu propriii ochi cum veşnicia se naşte pe podgorii.

foto 15

p.s. şi o întrebare pe final, cu care ne-a chinuit jumătate de zi Alexandru Luchianov. Prin ce se explică diferenţa de culoare a strugurilor care cresc pe acelaşi butuc?

foto 16

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *