Despre #ChampagneDay

La 23 octombrie 2020, în toată lumea s-a celebrat Ziua Internațională a Șampaniei. Este o inițiativă a unui asociații ce reunește aproape 2000 viticultori și vinificatori din Champagne. Acțiunea e simplă: într-o singură zi din an, toți amatorii de șampanie sunt îndemnați să deschidă o sticlă cu bule și să posteze pe rețelele sociale hashtagul #Champagne. Ar părea un joc, dar în spate se ascund argumente economice solide. La ediția de anul trecut, la nivel mondial, într-o singură zi (!), au fost deschise cel puțin 8 000 000 de sticle de șampanie, iar despre efectul de PR nici nu mai vorbim.

blank

În acest an, ne-am aliniat sărbătorii, în premieră, la Purcari Wine Bar. Evident, am avut și o șampanie în listă; nu prea avem mare diversitate de Champagne în Republica Moldova, dar în schimb, avem o varietate mare de spumante locale făcute după metoda tradițională franceză. Le-am pus în blind, să vedem dacă există diferență.

blank

De fiecare dată menționez la prezentări: scopul nostru nu este să facem beție! De la deschiderea sa, Purcari Wine Bar își propune edificarea culturii de vin în Republica Moldova. Cu pași foarte mici, dar tare sper că avem un mic cuvânțel de spus în acest sens și oaspeții pleacă de la noi cu un pic mai multe cunoștințe despre vin. Ne-a ajutat cu o prezentare despre metoda clasică de producere sommelierul Dumitru Coslet, wine ambasador Purcari.

blank

Iată lista noastră pe care am deschis-o la final:

 • Japo Valdobbiadene Prosecco (cca 200 mdl la Fourchette)
 • Cricova Pinot Noir Blanc de Noir Extra Brut (circa 150 mdl în retail)
 • Cuvee de Purcari Extra Brut (275 mdl la Purcari Wine Bar)
 • Cuvee de Purcari Feteasca Alba (230 mdl la Purcari Wine Bar)
 • Chateau Vartely Brut alb (160 mdl în retail)
 • Cuvee de Purcari Brut alb (230 mdl la Purcari Wine Bar)
 • Grand Cuvee de Purcare Vintage 2016 (460 mdl la Purcari Wine Bar)
 • Moet & Chandon Imperial Brut (1100 mdl în retail).
blank

Am ascuns intenționat în lista de „champennoise” — un Prossecco. La nivel mondial, Charmatul italian a depășit după volumul vânzărilor șampania franceză. Inclusiv, datorită prețului mai mic. Mă bucur că am avut oaspeți în sală (nu vorbim de profesioniști, ci de consumatori de rând), care au putut deosebi Prossecco.

blank

Încă și mai tare m-am bucurat când mulți oaspeți au confundat în orb spumantele moldovenești cu Champagne, fără a fi influiențați de etichetă și brand. Cel mai scump spumant moldovenesc al serii e de aproape 3 ori mai ieftin decât Champagne!

blank

Am asociat spumantele cu un La mise en bouche pe măsură: mini-bruschette cu foie gras, trufe, cașcavaluri nobile, dar și macarons francez la desert.

blank

Iar atmosfera serii a fost întregistă de acordionistul Mihai Grosu, de la ansamblul Concertino, cu un recital excepțional.

blank

Găsiți mai multe poze de la eveniment pe pagina Purcari Wine Bar de Facebook, tot aici – și detalii despre următoare degustare: am invitat un „cortador de Jamon” să ne povestească despre specificul acestui deliciu, iar noi vom încerca să-l combinăm cu vinuri roșii de poveste.

blank

You may also like...

1 Response

 1. blank Catalin spune:

  Mi ar face mare placere sa particip la evenimentele pe care le organizati, am insa o problema, distanta
  Mi am promis ca atunci voi ajunge la Chisinau va voi vizita
  Cu prietenie, Catalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.