Surprize la o degustare oarbă care a confruntat Moldova cu Grand Cru franceze

Câteva vinuri din Republica Moldova (printre care Radacini Reserve, Negru de Purcari și Bad Boys Carpe Diem) s-au impus în fața unor Grand Cru-uri franceze (Chateau Talbot, Chateau le Puy, Lafon-Rochet), la o degustare oarbă, realizată de profesioniști, în Coreea de Sud.

Evenimentul se numește Discovery of Daejeon și se organizează ca parte a Asia Wine Trophy. În fiecare an, este aleasă o temă diferită, iar la ediția din acest an, organizatorii au anunțat, în mod surprinzător, o bătălie dintre Moldova și Franța (probabil, în ideea celebrei Mari Degustări din Paris, în care vinurile franceze au fost confruntate în orb cu cele americane).

blank
blank

Am fost observator la un eveniment similar în 2019 și cunosc la ce nivel se organizează. Câteva detalii despre mecanica testării.

Așadar, 9 dintre cei mai titrați experți sunt puși la o masă în public și degustă vinurile în orb, iar notele lor sunt afișate pe un ecran în timp real. Alți aproximativ 50 de degustatori îi urmăresc din sală (degustă și ei, dar fără a influența rezultatele). Evenimentul este transmis live în sală, dar și on-line pentru distribuitori din diferite țări asiatice – Taiwan, China, Japonia, Vietnam).

Nouă experți de top au jurizat în acest an:

3 top sommelieri:

  • Woong Hwangbo (Cel mai bun sommelier din Coreea în 2022)
  • Juyong Kim (Cel mai bun sommelier din Coreea în 2021)
  • Hyeon Cheol Cho (Cel mai bun sommelier din Coreea  2017, 2018 și 2020).

3 deținători DipWSET (nivelul care precedă titlul de Master of Wine)

  • Junghwan Byun (Coreea), 
  • Taehyun Choi (Coreea), 
  • Lili Tong (China).

3 reprezentanți media

  • Hyeon Tae Choi (Coreea), 
  • Dr. Wookseong Kim (Coreea), 
  • Dr. Matthew Horkey (USA) – cel mai popular canal de youtube despre vin în engleză.
blank
blank

Vinurile au fost selectate de organizatori dintre mostrele prezente deja pe piața din Coreea de Sud, fiind organizate trei runde de degustări.

În prima rundă, câștigul a fost de partea unui Premier Cru Chablis din Franța.

blank

Prima surpriză a venit când au fost puse cap la cap vinurile rosii Radacini Reserve 2019 VS 2020 Chateau le Puy Cuvee Emilien. Majoritatea a optat „in blind” pentru vinul moldovenesc, de altfel, de două ori mai ieftin decât oponentul său. Reserve 19 reprezintă un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot și Syrah, maturat timp de 12 luni în barrique.

blank

Curios este că Le Puy a apărut în senzația manga japoneză — The Drops of God. Iar în varianta sa televizată, cu o audiență de milioane, aceeași etichetă, din vintage 2003, a fost declarată ca reprezentând cel mai bun vin din lume.

blank

Cireașa de pe tort a fost servită în runda a 3-a. Jurații au degustat rând pe rând 5 vinuri, fiind rugați să facă un top al celor cinci, în ordine descrescătoare.

blank

Aici vedeți ordinea servirii în orb.

blank

Și iată care a fost rezultatul final:

  1. Bad Boys Carpe Diem 2018
  2. Freedom Blend Purcari 2021
  3. Negru de Purcari 2020
  4. Chateau Lafon Rochet 2018 
  5. Chateau Talbot 2020

Toate cele trei vinuri roșii din Moldova au surclasat vinurile franceze, cap de afiș fiind Bad Boys 2018 Carpe Diem.

Un alt fapt curios: Chateau Talbot a devenit cel mai popular Bordeaux Grand Cru din Coreea după ce Guus Hiddink, care a condus cu succes echipa națională de fotbal a Coreei la Cupa Mondială din 2002, a spus că îi place vinul Chateau Talbot.

Organizatorii au menționat că mai mulți distribuitori au manifestat un interes sporit după acest eveniment, subliniind competitivitatea în preț a vinurilor moldovenești.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *