Moldova, la cel mai mare târg european de vinuri

Hala numărul 15, Messe Dusseldorf – unul dintre cele mai mari centre expoziţionale din lume. Aici s-a deschis astăzi cel mai mare târg european de vinuri, Prowein. Între standurile Austriei şi Italiei, stă semeţ cel al Republicii Moldova.

IMG_5035

Dincolo de scopul de business al acestui eveniment, există şi un moment de mândrie. Moldova rar răsare peste hotare în evenimente şi ştiri pozitive, dar acum şi aici este anume acel moment – când eşti mândru de ţara ta.

IMG_4986

De la micii producători de vinuri, până la granzii Cricova şi Purcari, toţi au de prezentat ceva bun. Toţi încearcă să trăiască clipa – Carpe Diem!

IMG_4987

Moldova are vinuri bune şi este o legendă a vinului. Şi, desigur, avem fete frumoase!

IMG_5027

Fiindcă tot s-au stârnit discuţii despre sexism şi discriminare: evident că pe lângă fete deştepte, avem bărbaţi gentili. Vă rog să atrageţi atenţia la băsmăluţele elegante din buzunarele bărbaţilor. Rar când ai noştri din Moldova sunt atenţi la detalii mici care fac diferenţa. De asta spuneam că e acel moment când nu ţii ruşine de ţara ta.

IMG_4976

Dar, să continuăm transmisiunea noastră din Dusseldorf. Directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului intermediază în acest moment o discuţie cu parteneri de peste hotare. În engleză. Iar, înainte de asta, a dat o raită pe la toţi expozanţii să se asigure că totul este în regulă. Şi de mine a avut grijă: totul e ok, Andrei? Răspuns afirmativ.

IMG_4991

La alt colţ de masă, guru-ul vinuruilor roşii din Moldova, Constantin Stratan, face ultimele pregătiri: roteşte aceleaşi sticle de 10 ori pe minut. Se vede că are emoţii.

IMG_5013

Sunt 30 de companii din Moldova, una mai bună ca alta.

IMG_4989

Nu se ciocneşte la Dusseldorf, toţi învârtesc pahare, adulmecă arome şi discută. Facem o excepţie pentru FineWine: să trăiţi!

IMG_4974

Standul e executat în alb şi roşu, un fel de mărţişor care iese foarte bine în evidenţă.

IMG_4981

Alexandru de la Castel Mimi. Mândru de cea mai recentă medalie – aur la Mundus Vini pentru Cabernet Sauvignon 2012.

IMG_4999

Pe fundal scrie: „(…) în cele mai mari galerii subterane, apreciat de consumatorii din este şi vest”. Mulţi străini aud pentru prima data de ţara noastră şi chiar rămân plăcut impresionaţi.

IMG_5010

Pot să vă povestesc la nesfârşit despre atmosfera fantastică de aici, dar recunosc sincer: e greu să stai la computer, în timp ce toţi ţin pahare în mână. Mă duc să fac o raită: moldovenii au adus la Dusseldorf câteva premiere, despre care vă scriu mâine. Sunt câteva surprize foarte promiţătoare. Stay tuned! Noi azi muncim, iar voi vă odihniţi, iar ce fel de odihnă fără un pahar de vin bun?! Hai, noroc!

IMG_5018

 

 

 

You may also like...

5 Responses

  1. blank vasile spune:

    Bravi bravi bravi! !!!@

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.