Noutăţi moldoveneşti la Düsseldorf
Moldova a scos la înaintare la expoziţia Prowein din Düsseldorf peste 200 de poziţii de vinuri şi divinuri, iar o parte dintre ele reprezintă noutăţi expuse în premieră. Începem cu litera A, de la Asconi. Până acum am degustat de la ei Sol Negru, două vinuri excepţionale – Cabernet şi Merlot, ambele din 2012. Astăzi, compania a scos o altă „bombă”: Feteasca Neagră 2014. Este prima roadă de Fetească şi, din prima, punct ochit – punct lovit. 40 de mii de sticle cumpărate pe loc de un partener chinez. „Dăm tot lotul în China, dar vom păstra totuşi vreo 2000 de sticle pentru acasă”, spune modest Andrei Sârbu, director de vânzări la Asconi.
Trei noutăţi deodată şi toate trei bune – de la Castel Mimi. Pinot Gris, Feteasca Albă şi Cabernet Sauvignon Rose – toate roada 2015. Big like pentru aceste ediţii, toate trei exemplare vor fi un must have în această vară.
Tot aici am văzut pentru prima dată şi noul logo al companiei, care se pare că pregăteşte un rebranding sănătos. Bucură faptul că odată cu eticheta se schimbă înspre bine şi conţinutul din sticlă. Despre Castel Mimi, cu siguranţă, vom mai vorbi anul acesta, mergem mai departe la standuri.
5 elemente Orange de la Equinox. Un tip de vin produs, în premieră, în Republica Moldova sub semnătura vinificatorului Constantin Stratan, după o tehnologie georgiană. 5 soiuri vinificate în roşu, rezultat alb (mai bine zis oranj), turnat în numai 300 de sticle. Nişte italieni care l-au degustat la stand au zis că este vinul care i-a uimit cel mai tare la Prowein. Vă reamintesc, aici sunt expuşi peste 6 000 de producători de vin!
Chateau Vartely a adus, printre altele, Individo şi Taraboste. Un francez a cerut să guste Pinot Noir. Îmi explică apoi: „Pinot Noir este greu de făcut. Dacă vinificatorul poate face un Pinot bun, înseamnă că şi la alte vinuri se pricepe. Au trecut testul moldovenii”. „Merci beacoup”, îi răspund.
Dintre nou-nouţe, Chateau Vartely are Feteasca Regală şi Sauvignon Blanc 2015. Dou vinuri corecte, vândute la un preţ corect. De altfel, la Chateau Vartely, Purcari şi Chimislia Wineries e cel mai mare agiotaj.
Şi Chi-ul are nişte noutăţi foarte bune. Printre ele Chi Vintage Feteasca Neagră şi un cupaj extraordinar – Merlot şi Fetească. Anul 2011 (un foarte reuşit pentru vinurile roşii), 13 procente alcool şi arome foarte catifelate.
La capitolul vinuri albe, un cupaj deosebit dintre Sauvignon şi Chardonnay. Foarte proaspăt şi băubil.
Alte câteva noutăţi de la Chi – doar că acestea-s pentru export, la noi se vor vinde cu etichete Albăstrele. Eu aştept să apară Sauvignon Blanc şi Pinot Grigio 2015. Exportă aceste vinuri pe piaţa britanică, iar asta spune foarte mult despre calitate.
Dintre micii producători de vinuri, Dan Prisăcaru de la MinisTerrios a scos la înaintare 4 vinuri: alb, rose şi 2 roşii. Între noi fie vorba, mi-a spus că n-a putut dormi de emoţie în noaptea dinaintea expoziţiei. A fost la Düsseldorf în 2012 ca vizitator şi nici prin gând să-i treacă că va ajunge aici ca exhibitor. Lumea tot îl întreabă câte contianere poate livra, la care el strânge umil din umeri: „fraţilor, am doar câteva sute de sticle”. Admiră lucrurile aparent imposibile şi asta îi reuşeşte.
Un alt producător mic, cu standarde înalte: Carpe Diem Feteasca Regală 2015. Probabil spune multe faptul că, pe lângă lăzile expediate cu TIR-ul, Ion a adus în bagaj câteva sticle, inclusiv una pe jumătate. „E tot ce-am reuşit să îmbuteliez!”. Oamenii ăştia chiar bagă suflet în vin.
O descoperire neaşteptată pentru mine – spumantele Nisporeni. Multe băuturi fructate şi dulci, numai bune pentru fetele-cochetele. Eu am rămas suprins de spumantul lor brut. Ieftin şi bun – aşa ceva totuşi există.
WiFi-ul german mă impune să punem un punct aici. V-am pupat, nu vă duceţi departe, mai avem noutăţi deosebite din Düsseldorf.