Nou: Minis Terrios Roșu Împărat 2019

Cu înaintarea în vârstă, devii mai sensibil la chestiile aparent simple și parcă fără importanță. Bunăoară, în 2015, n-aș fi crezut că sub ochii mei se clădește un brand vinicol. Un început timid, dar care va deveni mare pe viitor. Poate par prea pline de sine aceste cuvinte (mare fleac, un vin din sutele!), dar eu mă bucur sincer pentru ascensiunea unei mici „iconițe” din vinificația moldovenească. Cine a închegat vreodată un produs cu suflet, a urmat traseul materie primă – producere – piață – consumator, prin zile muncite și nopți retrăite, va înțelege ce stă, de exemplu, în spatele unei sticle de vin. Roșu Împărat, crama Minis Terrios.

blank

Așa era 2015, la prima apariție timidă a lui Roșu Împărat — un suveran care s-a impus ulterior cu dragoste și autoritate, nu cu forța. Sunt patru ediții ale acestui vin, fiecare sold out până la următoarea recoltă. Desigur, medaliile la concursuri contează și vinul a luat multe. Dar, în zilele noastre, consumatorul dictează cu banul și — dacă vinul e out of stock — înseamnă că El Consumatorul are o opinie bună despre vin.

blank

Un vin care — deși și-a schimbat haina — își menține stilistica. Pentru că sunt struguri de pe aceleași plantații proprii, Haragîș, Cantemir; este același cupaj de Feteasca Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon; același stejar francez, dar și o atitudine fermă și migăloasă a autorului, vinificatorul Dan Prisăcaru, față de acest „copil” al său.

Mereu spun că noi consumăm vin, nu etichete, dar nu poți să nu apreciezi o piesă artistică aici. O etichetă pe care o poți citi ca pe o carte. De sus în jos, cu detalii și accente mici, dar care fac un tot întreg frumos.

blank

Vă spuneam că am devenit prea sentimental?!

Mai tehnic: vorbim despre un cupaj de 50% Feteasca Neagră, 25% Merlot și 25% Cabernet Sauvignon, roada anului 2019, cu 14.9% vol. alc, maturat 14 luni în butoaie de stejar francez și îmbuteliat într-o ediție limitată de 6500 de sticle. Îmbuteliat manual, împreună cu prietenii în crama din Chișinău.

blank

Vinul oferă tot ce aștepți de la el: buchet frumos, cu arome de fructe și lemn, dar și un gust plăcut, cu tanin suplu, aciditate și corpolență.

L-am servit cu o pâine de casă și a fost fantastic.

blank

Cine a avut răbdarea să citească până la capăt, va primi și un bonus:

Vinul costă acum 250 mdl (un preț raport-calitate foarte-foarte bun!), dar din martie 2022 se scumpește cu 15%. Îl găsiți în vinoteci și on-line pe vincuvin.shop.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.