Noutăți de zile mari de la Vinăria Nobilă

Nu cred că am mai întâlnit un astfel de cupaj în Republica Moldova: parcă nimic ieșit din comun, dar totuși nu-mi amintesc un atare asamblaj. De altfel, clasic bordolez — Cabernet Franc & Cabernet Sauvignon 2021 de la Vinăria Nobilă.

blank

Pe etichetă apare semnătura vinificatorului și a proprietarului — Oleg Boboc. Vinăria Nobilă este o afacere de familie.

blank
Oleg Boboc alături de soția Svetlana Boboc, la Vernisajul Vinului.

Vița de vie proprie a Vinăriei Nobile se află în satul Olănești, chiar lângă Purcari. Sunt circa 8 hectare de frumusețe pură, cu diferite soiuri, preponderent roșii (Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Saperavi, Feteasca Neagră), dar și câteva albe (Chardonnay, Riesling, iar din acest an intră pe rod și Feteasca Albă). Cea mai veche vie are deja aproape 20 de ani, cele mai tinere – 4-5 ani.

blank

Oleg Boboc face parte din pleiada tânără de vinificatori, deși este considerat vinificator cu experiență mare la roșii. A făcut stagii în California și Oregon, iar asta undeva și-a pus amprenta și a stilului său.

blank

În pahar avem cupaj de Cabernet Franc (de pe vii de 19 ani) și Cabernet Sauvignon (14 ani), în proporții aproximativ egale, din roada anului 2021, maturat 12 luni în butoi de stejar francez și american.

Rubiniu intens, cu arome care debordează proeminent din pahar, buchet complex de fructe roșii (prune, coacăză, frunze de tutun, multe nuanțe erbacee), cu gust plin, rotund, corpolent și post gust de lungă durată. Îmbuteliat în ediție limitată de 4000 sticle.

blank

Un alt experiment din roada anului 2021: cupaj de Merlot și Syrah, maturat timp de 12 luni în barrique. Un Merlot de pe vii de circa 20 de ani, cu un Syrah mai tânăr.

Expresiv, intens, corpolent, cu tanini bine șlefuiți. L-am degustat împreună cu mezeluri la atelierul de pâine al Dinei Zaiaț și fetele au rămas impresionate. Băieți nu erau, dar cred că ar aprecia pe deplin acest vin, cu pâine, dar și ceva mai consistent!

blank

Și ultimul, dar nu cel din urmă, este un cupaj de Feteasca Neagră cu Saperavi, recolta 2021, maturat, la fel, 12 luni în butoaie de stejar francez și american, la diferit grad de folosire.

blank

Toate cele 3 vinuri sunt în vinotecile din Chișinău, la un preț rezonabil de 250 mdl/sticla, inclusiv le găsiți și on-line pe Vincuvin. Recomand cu suflet!

blank

Iar dacă aveți vreodată drum și vă poate primi gazda, recomand să vizitați vița de vie a Vinăriei Nobilă din Olănești. O să înțelegeți mai bine de ce mica afacere de familie face vinuri atât de bune!

blank

You may also like...

1 Response

  1. blank Vladimir spune:

    Vreau să l procur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.