OIV estimează o reducere a producției de vin în R. Moldova

Producția de vin în Republica Moldova (cu excepția sucului și a mustului) va atinge, în 2023, un volum de 1.3 mil hectolitri, cu 10% mai puțin decât în anul precedent. Acestea sunt datele incluse în primul raport cu privire la producția mondială de vin, publicat de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV). La nivel global, este prognozată o reducere drastică a producerii, până la cel mai scăzut nivel din ultimii 60 de ani.

blank

Republica Moldova are o producere de vin comparabilă ca volum cu Georgia, care va consemna însă o scădere mai mare, de 15% în acest an.

blank
blank

Franța a trecut pe locul 1 în lume la producerea de vin, cu un volum ușor peste media de 5 ani, devansând Spania și Italia, care au scăzut drastic în acest an.

blank

În emisfera sudică, volumele de producție de vin sunt de așteptat să fie cu mult sub cifrele din 2022. Australia, Argentina, Chile, Africa de Sud și Brazilia au fost toate puternic afectate de condițiile meteorologice nefavorabile. Singura excepție este Noua Zeelandă, singura țară cu un nivel de producție în 2023 peste media pe cinci ani.

La nivel global, Aceasta ar fi cea mai mică producție din 1961 (214 mln). În afară de emisfera sudică, în acest an, Italia, Spania și Grecia au fost afectate fie de secetă, în perioada de vegetație, fie de exces de precipitații în perioada de coacere, care au dus la infecții cu mildiu și oidium. 

blank

Doar SUA și câteva țări din UE, precum Germania, Portugalia și România, s-au confruntat cu condiții climatice favorabile care au dus la volume medii sau peste medie.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *