Ieftin şi bun: Feteasca Albă de la Cricova

Când dai 100 de lei pentru un vin, te aştepţi la un produs bun. Se mai întâmplă să dăm greş şi în această categorie de preţuri, dar, totuşi, riscul de buleoarcă e mai mic. Cu bani – toţi pot, spune moldoveanul. Dar, iată, să cinsteşti sub 50 de lei, fără a pune cinstea la încercare, e mai greu. Nu şi pentru cititorii FineWine, care ştiu despre existenţa unui „Oraş Subteran”.

IMG_1886

Feteasca Albă, 2014, din gama „Oraşul Subteran” de la Cricova se vinde în magazinele de firmă că 37,50 de lei. În reţelele comerciale poate fi găsit şi la 40-45 de lei, în funcţie de magazin. Vinul n-are nimic cu girafele voiase, e sută la sută produs autohton, doar mi s-a părut mie că aşa va fi poza mai frumoasă 🙂

IMG_2152

Feteasca albă este un soi de struguri tradițional românesc, cultivat, în special, în Moldova și Transilvania. Vinurile obținute sunt seci sau demiseci, cu un conținut moderat de alcool (11,5-12%), aciditate și zahăr și o finețe naturală.

IMG_2153

Feteasca noastră are o nuanţă galben-pai. Se bea, aşa cum trebuie la vinurile albe, răcit până la 8-10 grade.

IMG_2185

De regulă, Feteasca albă are arome de miere de albine, fagure de miere, dar şi miros de vie proaspăt înflorită. Să nu o confundaţi cu Feteasca Regală, este un alt vin. În Moldova, dar mai ales în România, există mulţi producători de Feteasca Albă, dar raportul preţ-calitate întâlnit la Cricova mi se pare unul foarte bun.

IMG_2208

Este un vin bun de băut vara şi toamna. Se asociază atât cu bucate tradiţionale pentru vinurile albe – peşte, brânzeturi – cât şi cu fructe şi legume specifice Gustarului. Hai, noroc şi salutări din Oraşul Subteran!

IMG_2215

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.