Noutăți de la Gogu Winery

Ilie Gogu de la Căușeni mi-a adus la degustare două noutăți sub semnul G.

blank

Clar lucru că — așa cum a cald și bine afară — mâna se întinde în primul rând spre bule.

blank

Gogu Winery Brut Feteasca Albă — Riesling de Rhein — Chardonnay, roada anului 2021, 12.5% vol. alc. O binecuvântare!

blank

Stop! Dacă ne uităm mai atent pe etichetă, citim neobișnuitul „vin spumos”. Ați observat că nicăieri până acum n-am folosit termenul de „vin spumant”?

Ei bine, cititorii acestui blog știu că este o diferență de producere pentru cele două tipuri de vin. Iar în cazul vinului „spumos”, sticla conține CO2 de natură exogenă. Gaz impregnat în vin, cu alte cuvinte. Ușor șocant!

„În primăvara acestui an, am avut un deficit de sticlă pentru șampanie. Nu găseam nici în Franța, nici în Italia sticla care cere o altă presiune, alte nuanțe tehnologice. Ca să nu pierd vinul — iar baza era foarte bună! — am decis să merg pe varianta de spumos”, a explicat vinificatorul Ilie Gogu.

Trebuie să recunosc, noțiunea de „spumos” mi se asociază cu vin „nu prea bun”. „Trebuie să trecem de niște stereotipuri. Da, e mai ieftin produsul, e altă tehnologia, dar vinul în sine e bun!”, spune Ilie. 150 – 170 mdl pe raft și aveți un „frizzante” proaspăt și răcoritor.

blank

La a doua noutate, vorbim de chestiuni mai elaborate. Mai macerate, mai bine zis. Orange Viorica (70%) și Chardonnay (30%), roada anului 2021.

blank

Cules manual împreună, macerat împreună îndelungat (180 de zile), extractiv, complex, structurat, corpolent (13.5% vol.alc).

blank

Culoare interesantă, arome specifice vinurilor Orange (fructe confiate, drojdii, etc). L-am pus intenționat alături de un vin alb, să vedeți cât de „orange” este.

blank

O ediție limitată de 900 sticle, care vor ajunge pe raft la 250-300 mdl. Eu mai am la Purcari Wine Bar ultimele Metafore Orange din ediția precedentă, așa că puteți să comparați două vintage-uri.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *