Așa Pinot Noir — da!

Eram la ProWein și unul dintre cunoscuți (sincer, nu-mi aduc aminte cine exact) îmi întinde un pahar de vin roșu. „Ce spui?”

— Zic, vin roșu, probabil Pinot Noir. Bun!

Era vorba de vinul Candidat — Pinot Noir 2021 — o gamă „democratică” de la Chateau Cristi. Să fiu sincer, eram cam rezervat față de etichetele acestea exotice, cu maimuțe. Mă încordez când marketingul „astupă” vinul. Dar nu e cazul acestui vin.

blank

Vinul e fantastic! Așa cum îmi place mie: tânăr, ușor, curat, nealterat de lemn. Rubiniu, strălucitor, dar cu intensitate medie (tipic PN), cu arome de fructe, fructe și iar fructe. Corp ușor.

Revelație, sincer. Și costă acest vin… 85 mdl aici. Revelație e atunci când ai un vin bun care costă puțin. Eu vă recomand cu încredere acest vin! Este mult băubil.

blank

Iar dacă vă doriți ceva mai elaborat și structurat — poftim noul Pinot Noir 2019 Chateau Cristi. Classica.

blank

Vin din struguri din sudul țării, zona Valul lui Traian, maturat 8 luni în baricuri de stejar la a doua folosire. Vedeți în imagine cele 2 Pinot Noir-uri și cared că vă dați seama care și care-i.

blank

Pe cât de „apos” pare la prima vedere, pe atât de complex este. Arome de fructe, foarte discret lemn, gust structurat, med+ corpolență. Ian vedeți ce „piciorușe” zvelte are! Precedentul PN Chateau Cristi — foarte bine primit în public — costa 210 mdl. Sper că acesta nu va fi mult mai scump.

blank

Și ultima, dar nu cea din urmă noutate, se numește Chardonnay 2020 Barrel Fermented, probabil, cea mai renumită vedetă de la Chateau Cristi.

blank
blank

În 2020 s-a experimentat cu fermentare, maturare & batonage, într-o combinație de stejar & salcâm, timp de 6 luni. „Exotica” nu s-a lăsat mult așteptată: arome intense de mango bine copt, gutui, pere confiate.

blank

L-am turnat în 2 pahare diferite, evident cel cu cupa lată a ieșit câștigător. Zwiessel, cristal pur — îl avem în vânzare la Purcari Wine Bar. Împreună cu vinul 😉

blank

Felicitări Chateau Cristi pentru aceste vinuri!

Noroc tuturor!

blank

You may also like...

1 Response

  1. 23 august 2022

    […] Politik, un rose Bravoure de toată lauda, Late Harvest, etc-etc — toate, mi se pare, că sunt nimic […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.