Nou: trio cu Saperavi de la Chateau Cristi

Un vinificator n-ar fi artist dacă ar înceta să experimenteze. La acest capitol, Chateau Cristi stă bine. Nu s-a mulțumit cu Chardonnay Barrel Fermented, Pinot Noir sau Cuvee Rouge Royale — hituri care merg de la sine, ci continuă cu o serie de teste enologice.

„Maimuța” Politik, un rose Bravoure de toată lauda, Late Harvest, etc-etc — toate, mi se pare, că sunt nimic altceva decât permanenta dorință de a performa, de a găsi o expresie mai bună a teroire-ului și o cale mai directă spre inima consumatorului.

Cel mai recent studiu în acest sens vizează trei blenduri cu Saperavi, în cupaj cu soiuri diferite, din diferiți ani. Am avut onoarea să le degust printre primii. Doamnelor și domnilor, content exclusiv!

blank

Chateau Cristi Cabernet Sauvignon & Saperavi 2018

Cel mai „tânăr” cupaj din lista noastră: 80% Cab s-au împreunat cu 20% Saperavi; 12 luni de maturare în barrique francez. Bogat în arome de prune și fructe de pădure, ușor condimentat, cu nuanțe de cedru, lemn nobil. Aciditatea înaltă face un dans perfect cu cele 14% volume alcoolice. Ajunge zilele viitoare pe raft, la un preț de 220-230 mdl.

blank

Chateau Cristi Merlot & Saperavi 2017 Family Reserve

Doar 4 butoaie de stejar francez au fost păstrate în capătul pivniței, pentru un „pur experiment”. Care, judecând după cifre, s-a dovedit unul extrem de reușit.

2/3 Merlot alături de 1/3 Saperavi, 14.5% vol. alc., doi ani de elevație în butoi francez la prima folosire și mai mult de jumate de an de odihnă la sticlă după îmbuteliere. Cineva a avut răbdare mare cu acest vin!

Ediție extrem de limitată: 1 200 de sticle, dintre care 600 au fost deja rezervate. Interesul profesioniștilor față de acest vin a determinat vinăria să introducă o premieră. Vinul va fi vândut conform unui sistem de alocații: doar cu rezervări anticipate, în cantități limitate. Nu divulg intenționat prețul.

blank

Chateau Cristi Malbec & Saperavi 2016

Gândiți-vă că suntem în 2022, iar vinul acesta e din recolta anului 2016. Președinte în Moldova încă era Nicolae Timofti, în America era ales Trump; Britania încă se pregătea de Brexit, iar jocul Pokemon abia se lansa. Iar vinul acesta aștepta momentul de azi…

2/3 Malbec și 1/3 Saperavi, maturat 12 luni în barrique francez, 14% vol. alc. Îmbuteliat în ediție limitată, urmând să apară zilele următoare pe raft, la 220-230 mdl. Trebuie decantat, pentru a-i permite „vechimii” să se disipeze.

blank

Vă îndemn să le testați, să vă găsiți preferatul asamblaj cu Saperavi și să încurajați experimentele enologice și cele artistice ale Chateau Cristi!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.