Polenta cu ciuperci, asociată cu Chardonnay Castel Mimi

Olandezii au o vorbă deocheată când descriu gustul: „de parcă ți-a făcut pipi un înger în gură”. Mi-a spus-o un moșneguț la un târg eno-gastronomic peste hotare, invitându-mă să încerc la prânz… omletă cu ciuperci! Pfff, la ce gustoșenii erau acolo, numai omletă nu voiam. Dar, Doamne – Doamne, ce gustos a fost! Mi-am amintit de această istorie când găteam curioasa rețetă de azi: Polenta cu ciuperci și năut, asociată cu un Chardonnay barrique de la Castel Mimi.

blank

Ne înarmăm cu ingrediente de calitate de la Gourmet — te inspiră să gătești! Vom avea nevoie de:

  • 220 grame făină de porumb (de dorit pentru polenta italiană)
  • 450 grame ciuperci mix
  • 2 bucăți de țelină
  • 240 grame de năut (deja fiert, găsiți la Gourmet)
  • 1 cățel de usturoi și o ceapă mică
  • 2-3 frunze de basilic
  • ulei de măsline și sare

blank

Așa cum e dificil să găsești mix de ciuperci în stare proaspătă acum (champignon e cam tot ce avem), am improvizat cu un amestec de diferite tipuri și gusturi: am adăugat în coș Funghi Porcini uscate și altele — în variantă conservată (atenție, luați în ulei, nu marinate în oțet).

blank blank

Cu Polenta e clar cum stau lucrurile, da?! Suntem, doar, mămăligari din fire… Într-un 1.3 litri de apă, adăugăm 220 grame de făină și puțină sare, și fierbem ușor la foc, dar atenție — polenta trebuie să fie un pic mai moale decât tradiționala mămăligă.

blank blank

În altă parte, pregătim prăjeala pentru tigaie. Ceapa tăiată mărunt, țelina și usturoiul.

blank

Cât le topim pe primele în tigaie…

blank

… tăiem champignon-ele în sferturi, deschidem borcănașul cu ciuperci în ulei (și gustăm să vedem ce bune-s!), iar pe cele uscate — le înmuiem în apă fierbinte.

blank

Apoi, huștiuliuc pe toate în tigaie!

blank

Când au scăzut ciupercile, adăugăm năut cu puțin suc din borcan și lăsăm pe încă 10 minute. Apoi… gata… poftă bună!

Pentru că mâncăm și cu ochii, nu doar cu gura, soarele din farfurie îl așternem pe mijloc cu sosul de ciuperci și basilic.

blank

Nu știu cum „face îngerul pipi în gură”, dar rețeta e fantastică și… poate ne oferă o închipuire. O adevărată învolburare de arome, gusturi și texturi. Încă și mai extraordinar — în combinație cu un vin deosebit: Chardonnay 2015 barrique de la Castel Mimi.

blank

Un vin de un galben strălucitor, cu buchet complex de mere, barbaris și dulceață de cireșe, peste care se suprapun nuanțe de ciocolată albă și vanilie. Gustul plin, rotund, onctuos, cu post gust de durată. Numai bun pentru asocieri culinare sofisticate.

Găsiți vinul tot la Fourchette Gourmet.

blank

Masa a costat 217 lei și a îndestulat patru persoane, inclusiv una — la dietă. Îndrăzniți!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.