Bun de la sud: Negru de Tomai 2009

Am avut ocazia să degust recent un vin foarte bun din sudul țării, mai exact, din regiunea găgăuză — Negru de Tomai 2009, de la producătorul Tomai Vinex. O experiență din acelea în care rezultatul îți întrece așteptările.

blank

Vorbim de un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot și Saperavi, din sudul țării — regiunea Bugeac — roșu sec, cu un volum alcoolic echilibrat de 13% (Doamne, unde sunt azi procentele de acum zece ani?!). Vinul a fost maturat la butoi mare de stejar timp de 18 luni. Vorbește foarte mult despre forța vinurilor roșii din zona găgăuză, despre terroir, altfel nu-mi explic cum s-a păstrat atât de bine.

blank

Rubiniu intens, cu accente cărămizii. Buchet complex, cu arome de fructe negre bine coapte, prune afumate, lemn, ciocolată neagră. Gust complex, structurat, cu tanini viguroși, încă ușor astringent și post gust de lungă durată.

blank

Un vin care face o pereche desăvârșită cu grătar, steak de vită, etc. Curiozitatea mai împins să degust și alte piese de rezistență din 2009, de altfel, unul din cei mai buni ani pentru vinurile roșii în ultimul deceniu.

blank

Roșu de Tomai Cabernet Sauvignon 2009 este un alt exponent bun al gamei. Culoare rubinie intensă, cu arome specifice soiului: fructe negre coapte, mure, prune afumate. Tanin încă zvelt și sesizabil, bun de combinat cu o friptură sau grătar.

blank

Tomai Vinex își are viile în sudul Republicii Moldova, în stepa Bugeacului, de-a lungul râulețului Lunguța, la paralela 46, printre coline joase și pitorești.  în satul Tomai, raionul Ceadîr-Lunga, regiunea Găgăuză.

Anume cu vinurile din 2009, compania a luat recent medalii la IWCB — în România, unde am avut onoarea să fiu jurat (vinul fiind chiar în comisia mea, noi degustându-l în orb!), dar și la Galicia Wines, în Polonia.

blank

O istorie de peste un secol în vinuri, pe care v-o invit să o descoperiți în pahar. 2009, zece ani, câte s-au schimbat de atunci. Depănați acest vin cu amintiri. Noroc!

blank

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *