Equinox de toamnă: Shiraz 2012

Doar trei butoaie de 225 de litri, îmbuteliate în numai 900 de sticle, un singur soi – Shiraz 2012 de la Equinox. O sticlă din această ediţie limitată a ajuns aseară la papilele mele gustative.

IMG_2952

La culoare – un purpuriu închis, intens ca şi emoţiile pe care le trăiesc mirii în noaptea de dinaintea nunţii. O textură complexă, cu arome de diferite fructe. Parcă-ar fi afine şi mure sau vişine cu prune, ori fum şi lemn. L-am deschis cu 15 minute înainte de consum, dar cele 34 de luni în barrique ar sugera ca decantarea să dureze mai mult. L-am asociat cu nişte caşcaval şi pâine bună, nuci şi – mai nou – nişte produse „cancerigene”. În aşa combinaţie niciun fel de cancer nu te mai sperie!

IMG_2947

În gust, face mai întâi gura pungă, ca mai apoi să detoneze o puternică explozie. Ştiu că nu merită comparaţia, dar, actualele evenimente politice par desene animate în comparaţie cu „dinamita” produsă de Equinox. Un vin care face cinste ţării noastre.

IMG_2960

Notele condimentate mi-au sugerat că e timpul să desfac „peperoncinele” trimise cu multă grijă într-un colet din Italia. Grazie, fratello!

Bari_Peperoncini_Ripieni_1

Vinul costă 165 de lei, un preţ mai mult decît echitabil. Se găseşte la wine.md, poate fi consumat acum, dar şi pus la beci. Are 14 grade de tărie (atât de bine ascunse printre arome!) şi e cu tărie recomandat de FineWine.

Likbez: Shiraz este un soi francez de struguri. În Moldova, a fost plantat la Crama Domnească, lângă satul Olănești — teritoriu care mai este numit de băștinași Luchineasa. Vinurile Equinox sunt produse de vinificatorul Constantin Stratan, un veritabil grossmeister în vinificaţie.

shiraz_2012

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *