Cuvée de Purcari: trei spumante noi

După ce a dat tonul pe piața vinurilor liniștite, Purcari a intrat (inevitabil) pe segmentul spumantelor. Cele trei vinuri noi — despre care se tot vorbea în breaslă de jumătate de an — au fost prezentate de Ziua Vinului. Ca și consumator, mi le doream încă din primăvară-vară (totuși atunci merg mai bine vinurile de acest fel), dar se pare că Purcari țintește și sezonul vânzărilor; la noi toamna și iarna, mai ales de sărbători, vinurile se vând bine.

blank

Ca de obicei, Purcari punctează tare la marketing: noile spumante sunt îmbuteliate într-o sticlă bombată, netradițională pentru noi, cu o aliură „franțuzească”, de Champagne. Și metoda de producție e cea clasică, franțuzească, cu fermentare și maturare secundară la sticlă, timp de 12 luni. Asocierile cu Franța nu se încheie aici: spumantele sunt semnate de enologul francez Jerome Barret.

blank

Din cele trei sticle, favorita mea a fost Cuvée de Purcari Alb extra brut. Un asamblaj de excepție din Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Blanc. Buchet proaspăt și expresiv, cu arome de citrice, gustul fiind completat de note minerale și prospețime. Alcool 12.5%; zahăr — 3g/dm3.

blank

Un pic mai „dulce”, dar oricum brut — Cuvée de Purcari Alb brut — culoare galben deschisă, arome citrice și gust de piersici. La fel, 12.5% alcool, iar zahăr — 9g/dm3.

blank

Și nu în ultimul rând — Cuvée Purcari Rose Brut — asamblaj de Chardonnay și Pinot Noir. Un rose cu o perlare frumoasă și fină, completată de arome subtile de coacăză neagră.

blank

Toate cele trei noutăți au fost îmbuteliate în ediții “limitate”, așa cum le spune Purcari, de circa 30 mii de unități fiecare. Vinăria a mai pus și câteva sticle deoparte, să vadă cum vor evolua: spumantele sunt, totuși, o materie nouă pentru Purcari. Prețul este unul pe măsură — cel mai scump, extra brutul, costă 250 lei. „E un preț care manifestă atitudinea noastră față de acest produs; struguri selectați, ediție limitată, sticlă scumpă, într-un cuvânt, un efort mai mare”, a spus pentru FineWine Victor Bostan, directorul companiei.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.