Un nou spumant în Moldova: A priori!

Doamnelor şi domnilor, amatori de spumante, efervescenţă, bule, răcoare, rose şi dulce! Am noutăţi pentru dvs. În Republica Moldova a apărut un nou spumant – A priori – care în mod aprioric merită atenţie.

IMG_8949

Chiar dacă designul pare de import, este sută la sută producţie locală. Spumantele sunt produse din soiuri Muscat şi Cabernet-Sauvignon, recoltate manual de pe pogdoriile din zona Codrilor. Îmbutelierea se face la Nis Struguraş în Nisporeni, la comanda Consalcom. În acest moment, sunt disponibile patru vinuri: alb dulce, alb demi-dulce, alb demisesc şi roze.

IMG_8982

Ne oprim la Rose. Florile şi căpşuna au nimerit întâmplător în cadru, dar mă bucur de prezenţa lor, ca astfel puteţi simţi şi voi aroma din pahar. La gust – aciditate echilibrată, alcool 10,5% – un foarte bun răcoritor pe timp de vară. Balanţă reuşită dintre Muscat şi Cabernet – Sauvignon.

IMG_8959

Mai departe, învăţăm ce înseamnă efervescenţa. Este cam ceea ce vedeţi în paharul de mai jos. Un joc splendid de lumini, bule, răcoare în pahar. Acest tip de spumant este produs după tehnologia Charmat, adică fermentat secundar în rezervoare pasterizate. Gust plin, alcool echilibrat şi perlare persistentă.

IMG_9002

Să spun sincer, nu sunt adeptul spumantelor dulci, dar nuanţele de Muscat m-au cucerit. Părerea mea contează mai puţin, totuşi, în contextul în care majoritatea moldovenilor preferă dulcişorul.

IMG_8944

Vinurile A priori sunt deja în majoritatea reţelelor comerciale şi costă între 50 şi 65 de lei. Cu siguranţă, vor face concurenţă producătorilor tradiţionali, ţinânt cont de raportul preţ-calitate.

IMG_8968

Spumantele trebuiesc consumate NEAPĂRAT reci! 6-8 grade este temperatura ideală, deşi le puteţi răci chiar şi mai mult, ţinând cont că sticla ia rapid un grad – două atunci când este scoasă din frigider.

IMG_8967

Lansarea spumantelor a avut loc în restaurantul Equador, deschis ieri după restaurare. Printre invitaţii de onoare – binecunoscutele bloggeriţe din Moldova.

IMG_8980

 

Eticheta A priori merită o atenţie separată. Este vorba de imprimare prin serigrafie, cu cerneluri de carbon direct pe sticlă. Şi, apropo, de zahăr! Chiar dacă sunt dulci, spumantele NU au adaos de zahăr, dulceaţa este asigurată pe bază naturală.

UntitledUntitled1

Ah, eram să uit! Odată cu lansarea celor patru produse, a fost pregătit şi un set special, „Romantic”. Pe lângă vin, setul include şi un roman, scris de către Doina Lungu special pentru proiectul A priori. Nota 10 celor care s-au gândit să combine băutul cu lectura!

Untitled2

Eu deja m-am apucat de citit:

IMG_9005

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.