Noutățile Vernisajului

Circa 70 de vinificatori și-au prezentat ieri vinurile la ediția cu numărul XXI a Vernisajului Vinului, desfășurată, tradițional, la Palatul Republicii din Chișinău. La dispoziția publicului — se pare mai puțin numeros la această ediție — au fost puse peste 300 de vinuri, în mare parte albe și roze. Așa sau altfel, s-au dăruit „emoții de primăvară” ieri.

blank

În premieră, în cadrul Vernisajului, a avut loc o sesiune B2B, dedicată exclusiv oamenilor din businessul vinului. Managerii din retail și Horeca au avut acces la eveniment între 15.00 și 17.00, după care a intrat și publicul larg. Partenerul evenimentului B2B a fost platforma Modern Bayer din România, fapt care a stârnit mai multe întrebări. „De unde și până unde o companie din România a ajuns să intermedieze vinăriile și horecarii moldoveni?!”, s-a mirat unul dintre interlocutorii mei, în timp ce altul a menționat: „sunt singurii care-i pot așeza la o masă pe reprezentații Metro și Kaufland”.

Așa sau altfel, inițiativa B2B a fost salutabilă, deși puțini au participat.

blank

Partener al evenimentului B2B a fost și rețeaua Linella, care a pus o masă cu gustoșenii locale.

blank

La evenimentul cu publicul larg, însă, gustările la vin au lipsit, iar reprezentanții ONVV au spus că astfel s-a încercat să se facă economie. Muzica de fundal a răsunat și în acest an, ce-i drept în volum mai scăzut, iar discursurile oficiale nu au lipsit.

blank
blank

Eu am botezat „vedeta serii” vinul Suholimanschii Belii 2023, de la Crama Neamțu – un nume nou, dar foarte promițător în zona micilor producători. O încrucișare dintre Chardonnay și Plavai, realizată la mijlocul secolului trecut în Ucraina, dar cu mare potențial în Moldova.

blank

Votul publicului s-a dus la Vinăria din Vale, care a luat trofeul Vernisajului în alb pentru cupajul 7 Coline Viorica & Bianca – un asamblaj unic în lume. Un vin foarte floral, parfumat, intens.

blank

Printre noutățile Vinăriei din Vale s-a numărat și Feteasca Regală 2023.

blank

Crama Mircești a surprins cu Feteasca Neagră 2023, nebaricată, dar și cu un rose „funky”, cu etichetă nouă, sugestivă — Cherry Flower.

blank

În linia micilor producători, Gogu Winery a atacat puternic cu Metafora 1000, un cupaj roșu emblematic, îmbuteliat într-o ediției limitată de clar câte sticle.

blank
blank

Castel Mimi are noutăți bune și frumoase pe bandă rulantă: „9 muses” este denumirea unei game noi. Am gustat Sauvignon Blanc și mi s-a părut fantastic.

La capitolul Sauvignon Blanc punctează tare și Migdal P, fără să vă mai spun că acest vin costă 80 mdl la producător. Duceți-vă la Cojușna la restaurantul Migdal P și vă garantez că o să fiți surprinși de bucătăria și prețurile la vin.

blank

După lansarea internațională la ProWein, vinurile create de Inteligența Artificială a putut fi degustate și acasă.

blank

Prin târg s-a vorbit că AI a fost învățat să facă vin de doamna Elizaveta Breahnă, sursa inepuizabilă de cunoștințe și experiență în ale vinului.

blank

Le-am spus multor prieteni ieri: Radacini mi se pare vinăria cu cel mai pozitiv „vibe” al momentului, o echipă în creștere, dinamică, motivată. Iar spumantele lor sunt deja mostre de excelență.

blank

Foarte multe noutăți la Novak, Atu și Fautor, vinuri noi, frumoase la propriu și figurat.

blank
blank
blank

Noutăți bune au fost și vor urma, ca de obicei, pe blogul Fine Wine, stay tuned.

blank

Salutări tuturor cu care ne-am văzut s-au nu ne-am putut fizic intersecta ieri. Verinsajul, ca de obicei, extenuează plăcut pe partea comunicării…

blank

You may also like...

2 Responses

  1. 21 mai 2024

    […] Vernisajul Vinului din acest an am avut parte de o premieră dublă: un nou mic producător, care a vinificat un soi […]

  2. 29 mai 2024

    […] Vale are noutăți de pe cele 7 Coline: cupajul Viorica & Bianca 2023. Vinul a fost lansat la Vernisajul de primăvară, acolo unde instant a fost votat ca favoritul publicului în secția de vinuri […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.