Ziua vinului 2017

Ziua Națională a Vinului 2017 a durat, de fapt, două zile: sâmbătă, când a fost soare, frumos și multă lume; și duminică — când a fost… frumos.

Băieți serioși au avut grijă de securitatea evenimentului.

Ca de fiecare an mă minunez cât de pestrițe sunt standurile: care din stuf, care — butoaie, care — hi tech… parcă-i o piață chineză. De ce nu pot fi făcute pavilioane elegante uniforme care să fie utilizate la fiecare sărbătoare de acest fel sau poate chiar să se dea în chirie și la alte manifestări?! De exemplu, pentru vizitatori s-a găsit o soluție simplă și frumoasă. Un plus aparte  pentru apa de masă.

ONVV a folosit, în premieră, un stand mobil care se face și se desface într-un container și poate fi dus unde vrei. De exemplu, la un hram în localitate sau la expoziție în București. Foarte bună chestie.

Inaugurarea oficială. Premierul și vinificatorii pe scenă, oamenii — înghesuiți prin spatele Arcului de Triumf. „Zona zero, nu se poate să treceți”, spune polițistul.

Bine că „zona zero” nu a durat chiar atât de mult și după plecarea premierului, libera circulație a revenit în PMAN.

Școala Vinului: Elizaveta Breahnă explică publicului cum trebuie de băut corect. A fost spațiu mai mare și mai bine pregătit față de corturile înghesuitoare din anii precedenți. Cred că la edițiile ulterioare ar fi bine de pus un pavilion de acest fel și la dispoziția companiilor: să facă din oră în oră fiecare degustări ghidate. Altfel, fiecare improviza cum putea master classuri la stand. Care după tejghea, care în spate, care – în îmbulzeală și tot așa.

Probabil, cea mai așteptată lansare: după ce a atacat piața divinurilor (cu brandul Bardar), grupul Purcari „mușcă” și din piața spumantelor. Trei spumante noi Cuvee de Purcari — extra brut (Chardonnay, Pinot Noir & Pinot Blanc); un brut cu aceeași componență și un rose, făcute toate după metoda tradițională, sub bagheta unui enolog francez. 250 lei bucata, cam scump. „E un preț care manifestă atitudinea noastră față de acest produs; struguri selectați, ediție limitată, sticlă scumpă, într-un cuvânt, un efort mai mare”, ne explică Victor Bostan, directorul companiei.

Într-un alt colț al pieței, o altă lansare mare, la scară mai mică, totuși. Ilie Gogu a prezentat prima roadă 2017 — Sauvignon Blanc — un vin bombă, cu arome de fructe exotice și o notă ușoară minerală în gust. Ex-tra-or-di-nar! Mai târziu, și domnul Bostan spune că la Purcari se coace un Pinot Grigio bombă: avem primele mărturii că 2017 a dat vinuri albe bune!

O altă lansare așteptată: Metafora 2016. Nu atât de expresivă în arome ca ediția precedentă, în shimb un gust mai bogat, mai plin. Voi reveni neapărat cu postări mai ample despre acestea, dar și alte vinuri excepționale gustate în fugă la Ziua Vinului.

Mergem mai departe cu micii producători: Roșu Împărat, crama MinisTerrios, un vin care a reușit să împartă cunoscătorii în 2: în fanatici aprigi ai vinului și alții care se plâng că ne le-a plăcut. Eu fac parte din prima categorie și, pe zi ce trece, mă conving tot mai tare că Roșu Împărat e un vin mare.

O altă noutate de la producătorul Andrei Novak: Alb de Onițcani 2016. Un soi pe care l-am gustat, în premieră, ceva între Aligote și Sauvignon Blanc, din câte aflu, folosit în special ca materie primă pentru divinuri.

Castel Mimi ne uimește cu Pinot Gris 2016 foarte bun, remarcat și de jurații Mundus Vini.

O altă descoperire: Rose 2016 Mileștii Mici. Păcat că a fost lansat atât de târziu; cred că e unul din cele mai bune roseuri ale anului. În altă ordine de idei, cred că vom auzi noutăți bune de la Mileștii Mici, care în ultima vreme nu prea era de lăudat. Mă bucur că situația pare să se schimbe spre bine la ei.

Fautor merge ceas! Niște cupaje proaspete și lejere, la un preț accesibil, nu dezamăgesc.

Mă întreabă un turist străin de ce nu prea sunt cașcavaluri la Festivalul Vinului? El se aștepta anume la așa ceva… Zic, dacă nu-i miros de frigării, la moldoveni nu se cheamă sărbătoare!

Prepelița a mers de minune cu vinurile excepționale de la Equinox.

foto: Wine of Moldova

Sau, dacă vreți un alt roșu de excepție, încercați Merlot 2014, EtCetera, un vin din artileria grea!

Despre alte câteva vinuri noi promit să scriu pe lung mai târziu: Feteasca Albă & Feteasca Neagră 2016, nou-nouțe de la Vinăria din Vale.

Foto: Wine of Moldova

Un alt vin care sparge stereotipurile: Negru de Iar 2011, de la Denovi (producător din sudul țării) — un vin mare, la propriu și figurat.

Evident, nu putem trece pe lângă Gitana: de la un Riesling deosebit, la un Saperavi intens.

Timbrus — cu notele sale muzicale în gama „Polifonia”, despre care am scris chiar în ajunul sărbătorii. Sper că ați beneficiat de ofertă.

Un popas cu dragoste la Chateau Vartely. Degustăm două vârfuri de lance în segmentul lor: Brut și Chardonnay Botrytis, vinul moldovenesc care deocamdată a luat cele mai multe puncte la nivel internațional. Aflăm aici că și Taraboste 2014 e pe cale de dipariție degrabă, iar nouă ni se prăgătește o noutate mare (cuvântul cheie: Pinot Noir!).

Întâlniri cu suflet și la Radacini. Doamnelor și domnilor, vă îndemn, să gustați noua Feteasca Neagră Fiori 2016, un vin care costă prea puțin pentru calitatea lui!

Și o altă Feteasca Neagră 2016 de excepție, nou-nouță, de la Cricova.

De altfel, Cricova — deținătorul marelui premiu de stat din acest an — a venit cu o noutate mare: Amplius 2014, Merlot cules târziu, 16% alcool și un gust plin, complex, cum rare vinuri din Moldova se arată! Neapărat revenim cu o descriere largă a lui.

Știți legenda cocostârcul a salvat cetățenii?! Exact așa ne-a salvat Barza Albă pe timp de ploaie, cu un divin care m-a făcut să regret faptul că am evitat această tărie până acum.

Înainte de încheiere ași mai vrea să remarc paharul biodegradabil pus la dispoziție de ONVV — extraordinar de calitativ!

Și mullțumesc participanților care s-au chinuit să mă asculte la master classuri. Să ne auzim de bine!

You may also like...

3 Responses

  1. 11 octombrie 2017

    […] vinuri noi — despre care se tot vorbea în breaslă de jumătate de an — au fost prezentate de Ziua Vinului. Ca și consumator, mi le doream încă din primăvară-vară (totuși atunci merg mai bine […]

  2. 13 octombrie 2017

    […] avut onoarea să le degust, printre primii, la standul companiei de Ziua Națională a Vinului, unde am ținut un master class. Vinuri proaspete, la propriu și figurat, îmbuteliate chiar pe […]

  3. 12 februarie 2018

    […] Ziua vinului 2017  – Fine Wine […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *