Vinuri care încântă: Polifonia 2016, Timbrus

Am degustat chiar înainte de Sărbătoarea Națională a Vinului o linie nouă de vinuri de la Timbrus — Polifonia — trei cupaje asamblate cu măiestrie, așa precum sunt înșirate cu talent notele pe portativ. Vorbim de un vin alb și alte două cupaje roșii din roada anului 2016 (sunt, probabil, primele roșii din 2016 pe care le degust, dacă este să excludem mostrele de la concursurile de vin).

blank

Brandul Timbrus este prezent pe piața moldovenească deja de aproape un an și jumătate, timp în care a reușit să se afirme ca un producător de vinuri de generație nouă. Are vii în sudul Republicii Moldova (chiar la Purcari — regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Ștefan Vodă”), iar vinurile sunt semnate de enologul spaniol Manuel Ortiz, care e mai mult decât „flying winemaker” aici; este partener în afacerea Timbrus.  Gata cu vorba, să-i dăm cep!

blank

Polifonia Note #3 — cupaj de Traminer, Sauvignon Blanc și Chardonnay — un vin de culoare galben pai, cu reflexii verzui. Un vin bogat în arome de măr verde, ierburi de câmp și nuanțe dulci de trandafir, combinate cu un gust plin și proaspăt.

blank

În cazul vinurilor roșii, avem de a face cu două cupaje netradiționale, dar cu o componentă locală, unul având Rară Neagră, altul — Feteasca Neagră. Am apreciat faptul că Timbrus nu s-a temut să îmbutelieze vinurile tinere din 2016, care în pofida vârstei mici sunt destul de blânde la tanin. Ambele vinuri au fost maturate timp de 6 luni în butoaie de stejar, chiar dacă acest fapt nu e trecut pe etichetă.

blank

Polifonia 2016 Note #2 — cupaj de Shiraz, Malbec și Rară Neagră — un vin tânăr și viguros, numai bun de asociat cu o plăcintă sau o bucată de brânză de oi, de exemplu. Roșu intens, cu nuanțe de fructe de pădure, prune uscate și nelipsitul condiment specific Shirazului.

blank

Și ultimul, dar nu cel din urmă — Polifonia Note #1 — cupaj dintre Merlot, Saperavi și Feteasca Neagră. Recunosc, acesta este vinul care mi-a plăcut cel mai mult, deși admit că unii amatori ar putea opta pentru celălalt. O să remarc iarăși — în pofida vârstei fragede, avem de a face cu un vin „copt”, abundent în arome de fructe roșii și nuanțe de ciocolată.

blank

S-au îmbinat foarte bine în această Polifonie #1 aromele de vișină și catifeaua din Merlot, cu caracterul puternic din Saperavi și corpul rotund de la Feteasca. Foarte bun!

blank

În general, am avut sentimentul că Manuel Ortiz dă un trend nou pentru zona Purcari — vinurile sunt auto-suficiente, abundă în fruct și nu este nevoie de exagerat cu stejarul în ele. Apreciați terroir-ul din IGP „Ștefan Vodă”, soarele și briza dinspre Marea Neagră!

blank

Cele trei vinuri vor costa în magazine circa 150 – 160 lei, un raport preț-calitate onest pentru așa tip de cupaje. Sper, Polifonia să vă încânte.

blank

Până a le cumpăra, cred că le veți putea degusta de Ziua Vinului în Piața Marii Adunări Naționale la standul companiei. Să le spuneți că ați citit despre aceste vinuri minunate pe blogul FineWine și, cu siguranță, o să vă dea ceva bun 😉

blank

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.