Redescoperă Moldova: Bardar

Câteva atracții de vis se află la doar 30 kilometri de Chișinău, în localitatea Bardar. Am avut ocazia să le vizitez ieri, în cadrul proiectului Redescoperă Moldova. Mă voi opri mai detaliat la destinația care m-a interesat în mod special — producătorul de divinuri Bardar.

Am călătorit că două mașini Volvo XC 40, pe una dintre ele testând-o și eu. Ce să zic, ideală, păcat că încă n-am banii necesari s-o cumpăr.

blank

Primul popas a fost la crescătoria de lalele și balta de nuferi din Bardar.

blank
blank
blank

Iată cum poate arăta un eveniment aici.

blank
Foto: https://www.facebook.com/nuferilalele.bardar

Mai departe, am mers la Zoo Club Bardar, cea mai mare menajerie privată din Republica Moldova. Copiii pot călări poneii, maturii — calul; sunt de văzut multe animale exotice și domestice. Mi-a atras atenția această pasăre. Orice asemănare cu personajele politice din Moldova este întâmplătoare.

blank

În sfârșit, a treia destinație – fabrica de divinuri Bardar.

blank

Distilăria a fost fondată în 1929 de un întreprinzător german pe nume Muller. În perioada sovietică, Bardar era un gigant de distilare și vinificare primară, iar în prezent, e în top 3 producători de divinuri din Republica Moldova, făcând parte din grupul Purcari.

Am fost impresionat de amprenta calității care se pune aici. Curățenie ideală în zona de învechire a distilatelor.

blank

L-am cunoscut pe tehnologul-șef Vitalie Iovu, care a făcut impresia unui om bine familiarizat cu domeniul. Ne-a povestit despre maturarea distilatelor de vin, pe doage de stejar, despre oxigenarea distilatului, cupajări și învechire.

blank

Surprins să aflu că Bardar are propria secție de producere și tostare a doagelor de stejar. Se experimentează cu diferite tipuri de lemn, grad de prăjire, etc.

blank

Evident, cele mai impresionante sunt sălile de butoaie, acolo unde se maturează distilatele de calitate premium.

blank
blank
blank

Directorul întreprinderii, Mihai Duca, ne povestește despre cele mai importante componente ale unui divin bun: doar struguri, stejar și răbdare.

Când vezi cum se lucrează aici, înțelegi că pe lângă struguri, stejar și răbdare, mai este ceva: pasiune!

blank

Evident, cea mai interesantă parte a excursiei — degustarea.

blank
blank
blank

Îi spunem greșit „cognac”, îl bem de cele mai multe ori — greșit și ne plângem a doua zi pe dureri de cap.

În esență, divinul este un rachiu distilat din vin, cu concentrația alcoolică de cel puțin 40%, învechit în contact cu lemnul de stejar cel puțin 3 ani.

Am început degustarea cu un distilat tânăr, în forma lui pură (minim 62% alcool), fără culoare, dar cu arome plăcute de struguri stafidați. A urmat un distilat maturat 1 an, în care au apărut deja nuanțele de vanilie, de la contactul cu stejar, iar apoi — un distilat de 3 ani — îl vedeți deja și în culoare altfel.

blank

Divinurile se împart în categorii:

  • V.S. (Very Special) – termen minim de învechire minim 3 ani.
  • V.S.O.P. (Very Super Old Paie) –  5 ani.
  • X.O. (Extra Old) – 7 ani.
  • X.X.O. (Extra Extra Old) – minim de 20 ani.
blank

Într-un fel, tehnica degustătii divinurilor se aseamănă cu cea a vinurilor, deși este mai complicat. Îl examinăm la culoare (de regulă, poate varia de la galben bronz, la chihlimbariu și maroniu), după care adulmecăm aromele, iar apoi — gustul și postgustul.

Divinul se recomandă a fi servit la o temperatură de 16-18℃, din pahare de tip „lalea” sau ovalul „snifter”.

blank

Eu am divinurile Bardar în vânzare la Purcari Wine Bar, dar abia acum am înțeles care-i diferența, cum corect trebuie degustat… Ah, cât de mult vă recomand să apreciați corect un divin de 15 sau 20 de ani!

blank

Divinul este o temă complicată, dar foarte interesantă — vizita de ieri m-a provocat să organizez ceva în acest sens la Purcari Wine Bar.

Așteptăm să treacă epidemia și, până atunci, în condiții de siguranță, hai să Redescoperim Moldova! E frumoasă, e aici, la 15 minute de Chișinău!

blank

Redescoperă Moldova e o inițiativă derulată de Iulian Bercu, susținută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UKaid și Asociația Națională de Turism Receptor din Moldova.

blank

Proiectul este desfășurat cu suportul financiar al partenerilor generali Moldova Agroindbank, Purcari Wines și Kaufland Moldova. Expedițiile sunt organizate în parteneriat cu importatorul automobilelor Volvo Car Moldova și sunt susținute de Darwin.md și Avante Moldova.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.