Vinuri de aur la IWCB Vinarium
IWCB Vinarium — prima competiție de vinuri din pandemie, care s-a desfășurat în regim on-line, în perioada 28 – 31 mai 2020, a publicat aseară rezultatele pe site-ul său oficial.
Highlights
- Vinurile din Moldova au luat 54 medalii de aur și 10 de argint la IWCB Vinarium.
- Purcari, Fautor și Chateau Vartely sunt în top 3 după numărul de distincții.
- Lupi 2016 Gitana este vinul roșu cu cel mai mare punctaj din concurs.
- O nouă vinărie își face debutul – Crama Mircești – cu o dublă de medalii.
IWCB este un concurs de vinuri din România, care s-a desfășurat în ultimii ani, itinerant, în Focșani, Iași sau București. În acest an, urma să aibă loc la Constanța, imposibil însă din cauza pandemiei. Organizatorii au decis să desfășoare, totuși, competiția. Sticlele de 750 ml au fost trasvazate în recipiente de 100 ml, iar probele codificate – trimise cu poșta rapidă către 34 de jurați. În total, au fost înscrise peste 900 de mostre, din 13 țări. Ele au fost evaluate, conform fișei standard OIV, pe softul on-line al concursului, iar jurații au comunicat simultan între ei pe Zoom. Concursul s-a desfășurat sub patronajul OIV și VINOFED. Pe 5 iunie, rezultatele au fost publicat pe pagina concursului.
Din Republica Moldova au fost înscrise peste 100 de probe. Majoritatea (circa 70 vinuri) au fost înregistrate de către Oficiul Național al Viei și Vinului. Proiectul de Competitivitate din Moldova a mai susținut înscrierea altor cca 30 de mostre, iar alte companii vinicole s-au înscris în concurs individual. Țara noastră a fost reprezentată în concurs și de către trei membri ai juriului: doamna Elizaveta Breahnă, expertă în enologie la ONVV; doamna Diana Lazăr, director adjunct al Proiectului de Competitivitate și subsemnatul. Noi am evaluat probele timp de trei zile, în paneluri diferite, la Purcari Wine Bar. Am scris anterior aici despre modul în care a derulat competiția.
Vinul Moldovei a totalizat la IWCB Vinarium 54 medalii de aur și 10 de argint, respectiv, au fost distinse aproximativ 60% din mostre înscrise. O medalie de argint se acordă în condițiile în care vinul ia un puncaj de 82-84.99 puncte (din 100), iar aurul se dă de la 85 în sus. Conform regulamentului OIV, în total, cel mult o treime din probe înscrise în concurs au dreptul la medalie.
Cea mai premiată cramă din Moldova este Purcari, cu 14 medalii (13 de aur și una de argint). O altă componentă a grupului – Bostavan – a mai luat 2 medalii de aur, pentru Dor Chardonnay Reserve 2017 și Dor Rose 2018.
Pe locul doi urmează Fautor, cu 9 medalii la activ, dintre care 7 – de aur și 2 de argint. Ca și în cazul de mai sus, observăm proporția mare de aur VS argint, ceea ce vorbește inclusiv despre faptul că jurații nu au oscilat între două praguri de calitate și au dat puncaj maxim acolo unde au crezut de cuviință.
Pe 3 urmează Chateau Vartely cu patru medalii de aur, inclusiv pentru două noutăți: Taraboste Tribut Saperavi și un Muscat de Hamburg demisec în gama Inspiro.
S-a remarcat și Gitana, cu trei medalii. Totodată, VINOFED (Federaţia Marilor Concursuri Internaţionale de Vin), a acordat Premiul pentru vinul sec care a obţinut cel mai mare punctaj în competiţie pentru Lupi 2016 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Saperavi). Organizatorii nu au dezvăluit scorul anume pentru acest vin, dar se prezumă că e un aur ferm, aproape chiar de grand gold.
O altă noutate care mi-a ieșit la suprafață — Crama Mircești — un proiect individual pe care îl dezvoltă enologul Arcadie Foșnea (actualmente vinificator șef la Chateau Vartely). A ieșit, în premieră, cu vinurile pe plan internațional, cu un aur pentru un SB Fumee Blanc și argint pentru un Chardonnay 2019.
Mai merită de scos în evidență și Vinuri Ialoveni, cu trei medalii pentru vinuri peliculare speciale.
Dintre micii producători, s-au mai remarcat cramele ATU – cu aur pentru cupajul Calibru 2017 și Carpe Diem – aur la Merlot 2017.
În condițiile în care majoritatea concursurilor de vin au fost amânate sau anulate, medaliile IWCB Vinarium capătă o importanță suplimentară. Felicitări tuturor medaliaților!
1 Response
[…] început cu Pinot Grigio 2020, care deja s-a impus cu un aur la concursul internațional de vinuri Vinarium, la care am onoarea să fiu în juriu. La o adică, nu e exclus că acest vin să fi fost în […]