Mușchi de vită asociat cu Tempranillo de la Fautor

Vita este o temă complicată: cum de o preparat să fie fragedă, suculentă și fină? După câteva tentative eșuate, în sfârșit, am dat de o rețetă simplă și gustoasă — la rețeta de joi — mușchiuleț de vită, asociat cu un vin fără pereche, Tempranillo 2015 de la compania Fautor.

În primul rând, trebuie să alegem carnea potrivită. Este foarte important să avem ceea ce ne trebuie: nu antricot, nu „vrăbiuță”, nu coaste, nu carne maturată, dar anume mușchi de vită proaspăt, de preferat cât mai tânăr. Aici e vital să apelăm la ajutorul un măcelar cu experiență.

Domnul Leonid Frunză (pe poză, în dreapta) a lucrat 12 ani în Italia și doar după ce a revenit în Moldova și-a dat seama în ce „tundră” suntem atunci când e vorba de carne. Tăiem, pur și simplu, bucăți neuniforme de carne, fără a ține cont de proveniența ei, de modul de preparare, etc. Acum, domnul Leonid lucrează la Gourmet și se mai împarte cu sfaturile deprinse de la măcelarul italian, anume el ne și ne va ajuta cu alesul cărnii.

blank

Mușchiuleț de vită tânăr, de preferat întreg, în bucăți nu foarte mari. E important carnea să fie la temperatura camerei atunci când începem gătitul. O spălăm și îndepărtăm resturile de grăsime și fibrele albe.

blank

Condimentele pentru prelucrarea cărnii sunt proaspăt măcinate: mix de piper roșu/verde/negru și sare.

blank

Nu îmi place să exagerez cu plante aromatice, carnea trebuie să aibă gust de… carne. O fasonăm, așadar, cu ulei de măsline, apoi cu amestecul de condimente (mai puțin piper, dacă nu vreți condiment iutișor în gust; eu vreau) și o lăsăm să se odihnească în aceste arome cel puțin 20 de minute.

blank

Vom servi mușchiulețul cu niscaiva legume coapte: ardei kapia, dovlecel, vânătă și ciuperci.

blank

După ce s-a odihnit carnea la temperatura camerei în condiment, o rumenim pe ulei într-o tigaie bine încinsă, câte 3-4 minute pe fiecare parte. Mușchiul are 4 laturi și 2 capete, și e bine să o frigem pe fiecare parte, dar atenție: nu o înfingem cu furculița, ca să nu sloboadă sucul, ci cu un clește. Doamne-Dumnezeule, păstrați-vă calmul la aceste arome!

blank

Ar fi bine să folosim o tigaie care să poată fi pusă ulterior în cuptor (adică fără mâner de plastic), dar dacă nu avem așa ceva – mutăm carnea într-o tavă termorezistentă, de sticlă sau ceramică. Turnăm peste ea toate sucurile și uleiul din tigaie, câteva firicele de rozmarin, 2 usturoi și distribuim câteva bucățele de unt. Această frumusețe merge la cuptor: 200℃ pentru 20 minute.

blank

Tot atunci (sau poate chiar un pic mai devreme) punem și legumele la cuptor.

blank

După 20 de minute, scoatem carnea din cuptor și — ferească Domnu’ — să o serviți imediat! O acoperim gingaș cu o folie de staniol și o lăsăm să se odihnească 15-20 de minute. Nu săriți de această etapă, odihnitul cărnii e crucial, în plus, imediat ce a fost acoperită, temperatura cărnii crește în interior cu 2-3 ℃, deci e o parte din preparare.

blank

O carne gustoasă are crustă rumenă la exterior și culoare rozalie pe interior.

blank

Am știut foarte exact din start cu ce voi asocia această mâncare: Tempranillo 2015 de la Fautor. Un vin robust, îndrăzneț, plin de pasiune. Tempranillo este un soi spaniol, iar Fautor deține 3 hectare de Tempranillo, vinificate ca mono soi, în premieră. Vreau să spun ca a reușit perfect: Tempranillo 2015 Fautor a obținut recent medalia de aur la prestigiosul concurs Mundus Vini, unde a concurat cu cele mai bune vinuri similare din Europa.

blank

Rubin cu nuanțe violacee în culoare; afine, toporași și tutun fin în arome; în gust avem un vin corpolent, fructat, cu tanini. 13.5% alcool care se dezintegrează foarte bine cu mâncarea noastră.

blank

Găsiți acest vin în vânzare tot la Gourmet.

blank

Mare dilemă la mâncare: întâi vinul, apoi carnea și legumele… ori invers?! Dar, sunt sigur, că-i dați voi de capăt la această problemă.

Poftă bună, stimați cititori! Like & share dacă v-a plăcut!

blank

PS: Dacă nu doriți neapărat carne, găsiți aici alte rețete simple: pasta, pește și nu numai!

You may also like...

2 Responses

  1. blank ion spune:

    Tigaia de teflon la gunoi, si cumparat in loc una de fonta, sau tabla groasa De Buyer mineral b. La legume nu arata prea apetisant, s-ar fi putut inventa ceva mai bun. Lipseste principalul, salata. Plante aromatice se pot pune mai putin, eventual fara sare, sau daca e sare sa fie drob mai mare si de calitate. Ar trebui sa terminati intotdeauna cu fraza ca alcoolul se consuma cu moderatie.

  2. blank AMyP spune:

    Nu e carnea de la Gourmet, mușchii prezentați în poză sînt taeați ca la (peața centrală).
    Am discutat cu domnul Leonid, el zice ca a lucrat în Italia la o măcelărie specializată în carne de porc, nici nu aveau vită în tejghea.
    De ce se aruncă toți după mușchi de vită? Mai sînt foarte multe bucate gustoase din carne de vită. Mentalitatea îngustă a Moldovei 🙁 .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *