De prin lume adunate, la Prowein prezentate
Cred că nu voi putea niciodată să redau prin fotografii, video sau text atmosfera incredibilă de la expoziţia de vinuri Prowein din Duesseldorf, locul unde se întâlnesc anual peste 6 000 de producători de vin din toată lumea. Şi nu întrec măsura: eu am mai fost la expoziţii de talie mondială peste hotare, cu pavilioane întinse pe hectare întregi, dar nicăieri n-am întâlnit, într-un singur, loc atâtea afaceri, legende, glume şi mii de oameni cu paharul în mână. În acest an, în pavilionul 15 – Wine of Moldova a fost o legendă vie. Italienii au mers mai departe şi au divizat continentul: Italia şi restul Europei.
Tot italienii au adus şi un stand deosebit: să arate pe viu terroire-ul pe care creşte via. De calitatea soiului depinde foarte mult calitatea vinului.
Un alt stand italian – de fapt… moldovean. Fabrica Contarini din regiunea Venneto este deţinută de omul de afaceri Vasile Dragan din RM. În Moldova, afacerile lui în vinuri se numesc Cimislia Wineries.
De regulă, vinul este maturat în butoaie de stejar, aşa numitele barrique de 225 litri. Firma lui Pinocchio a inventat însă sticla barrique. Suprafaţa de contact a vinului cu stejarul e mult mai mare aici, de aceea, tot ce teoretic se extrage din butoi timp de 6 luni, în sticlă se rezolvă în 10 zile. Bun de experimente.
O altă drăcovenie – chipsul de stejar. Poţi să pui vinul la maturare în stejar, dar se poate şi invers – stejarul în vin, e mult mai ieftin. În Moldova sunt producători care „himicesc” aşa.
Unii au venit la expoziţie cu un fel de vin – gel de duş. Glumesc desigur, n-am reuşit să gust ce-i asta.
Un alt fel de glamour.
Ştiu în Moldova cel puţin un avocat gata să cumpere aşa vin 🙂
sau aşa
La ruşi m-am oprit ca să mă conving că nu pot face vinuri. În principiu, cam aşa e, dar pentru obiectivitate, trebuie s-o spun: soiul local Krasnostop m-a uimit. Medalie de aur la Mundus Vini.
Dacă tot am pomenit de Mundus Vini, facem stop la taste zone. Vezi video.
În Franţa am băut ceva care pur şi simplu m-a lăsat fără grai. 1-er Cru asta ţie nu ţi-e 2-eme Cru.
Chiar dacă pe eticheta franceză scrie Monopole, soiurile franceze demult nu mai sunt monopol. Poftim, un Merlot de nota 10 din Brazilia.
Lumea nouă desigur fascinează cu vinurile sale. În Noua Zelandă am depistat doi vinifcatori din Moldova care adulmecau ceva în pahar.
Eu am rămas fără replică la acest Sauvignon Blanc.
Cine crede că în Kosovo nu se produc spumante bune, se înşeală. Spumantul Koseko. Sună aproape de Crisecco al nostru. Se pare că şi unii, şi alţii „s-au inspirat” de la Prosecco 🙂
La unul dintre vânzătorii de tehnică specială de păstrat şi servit vinurile am dat peste o vitrină cu vinul moldovenesc Carpe Diem. Semn bun. De regulă, businessmenii aceştia dau la degustat vinuri etalon, ca lumea să creadă că şi tehnica lor e etalon 🙂
Alţii au încercat să impresioneze prin mărime.
Şi la standul Austriei mărimea contează.
Serios, faceţi comparaţie între mărimea unui om normal şi a unei sticle. Normal.
Alţii au îmblat cu căpşunica în sticlă.
Oh, tu-la-mama-lui de Amarone! 50-100 de euro sticla, dar ce vin, ce vin!
Acesta nu-i şarpe, ci decanter. De la Riedel.
Acesta-i tot decanter.
Am umblat cât am umblat prin lume şi tot la standul Moldovei am venit la party. „Cum e la noi vinul, nu e nicăieri!” Aşa spune fiecare vânzător de vinuri la Prowein, de că să nu o spunem şi noi?! Bravo ONVV şi Proiectul de Competitivitate al USAID, că ne învăţaţi să fim în rând cu lumea.