Un vin de poveste: Roșu Împărat de la crama MinisTerrios
Toamna a debutat cu o lansare de zile mari de la un mic producător: cupajul Roșu Împărat de la crama MinisTerrios.
Vorbim despre un cupaj roșu complex, din trei soiuri — Feteasca Neagră, Rara Neagră și Cabernet Sauvignon, asamblate în ordinea descrisă pe etichetă. Un vin din roada anului 2015, „născut în Republica Moldova pentru a inspira o lume întreagă”, de cel care admiră „lucrurile aparent imposibile”.
Mai exact, de Dan Prisăcaru, un tânăr școlit în Franța, care de ceva vreme ne-a deprins cu vinuri bune în Moldova.
„Aveam în gând demult un cupaj din soiuri locale. Am unit Feteasca Neagră și Rara Neagră, iar la Vernisajul Vinului, renumitul Robert Joseph (n.a. — care, de altfel, i-a fost profesor universitar lui Dan) mi-a zis: „ce-ar fi să adaugi aici puțin Cabernet Sauvignon?! A fost o idee bună”, povestește autorul cupajului. A rezultat un vin complex: arome, structură, corp.
„Un vin de poveste! Tare la caracter, arogant în arome, dar catifelat la straie. Parfum de cireașă amară, cu nuanțe fine de ciocolată, rodie și eucalipt. Un vin pentru boieri mari și domnițe alese”, scrie pe contra-eticheta vinului și eu nu pot decât să confirm aceste cuvinte.
Vinul a fost maturat în butoaie de stejar și este, în opinia mea, unul dintre cele mai reușite cupaje ale momentului. Formula de barrique este tare sucită: Cabernetul a fost maturat 20 de luni; Rara Neagră – 8 luni; 50% din Feteasca Neagră nu a avut contact cu lemnul, iar cealaltă jumătate a stat 12 luni la butoi. Așa că acest vin trebuiește neapărat decantat, pentru a permite tuturor aromelor să se „desfacă”.
Roșu Împărat poate fi găsit la vinoteca Embargo, costă 195 de lei și merită toți galbenii.
Noi l-am degustat la pachet cu alivancă — dacă nu sunteți din nord și nu știți — e vorba de un fel de „quiche” cu jumări și brânză. Asocierea, după cum spune Dan, a fost sugerată de juristul Ion Păduraru: la un vin autohton trebuie să meargă și o mâncărică locală. Tare demult n-am mâncat așa bunătate!
Vinul a fost produs în ediție limitată și este primul cupaj din arsenalul MinisTerrios.
De la MinisTerrios, am mai gustat până acum un Sauvignon Blanc 2016 de excepție, Pinot Noir 2014 medaliat cu aur la Berlin și chiar am participat la îmbutelierea vinului Feteasca Neagră 2014.
Vă recomand cu tărie noul cupaj, iar lui Dan îi urez să privescă cu fermitate spre viitor, să facă în continuare lucruri aparent imposibile! Mai știi, poate-i dă viață și unui Verde Împărat, de vreme ce Roșu Împărat a devenit o poveste reală?..