Îngheţată cu caise şi migdale caramelizate + Ice Wine Riesling Chateau Vartely

Unele deserturi te pot urmări încă mult timp după prima linguriţă. Aşa s-a întâmplat cu acest topping de îngheţată, dacă pot să îi zic TOPPING (Doamne, iartă-mă!) pentru ceva atât de deosebit şi bun!

Întâmplarea avusese loc în curtea casei Natei Albot, când — după a nu ştiu a câta sticlă de vin — Nata sărise de pe scaun: Ooooo, eu acuş vă uimesc cu ceva delicios, cu o îngheţată! Vreţi?!

Ei… mare treabă o îngheţată, dar dacă a zis Nata, trebuie să fie ceva – altceva. Hai! Vrem!

Peste câteva minute la terasă răzbătuse o aromă care ne-a făcut pe toţi să salivăm… migdale prăjite şi caramelă… Peste doar zece minute, deserturile noastre colorate au făcut ordine pe masă… şi în minte. E cea mai bună combinaţie pentru o îngheţată ever! Plombir cu caise prăjite şi migdale caramelizate. Dulce-acrişor, moale şi crocant… mmmmm!

Au trecut doi ani, iar reţeta nu ne-a lăsat în pace. Mai ales când ai un Ice Wine deosebit, vrei şi un desert mai altfel. Şi mai ales când sunt puţine ingrediente, toate la îndemână şi nu costă  o avere.

Nata, this is heaven! Mulţumim pentru reţetă la doi ani distanţă!

blank

În primul şi primul rând, spălăm caisele şi scoatem sâmburii. Tăiem feliuţe. Aruncăm într-o tigaie fructele şi le „încurajăm” cu olecuţă de unt pentru aromă şi nişte zahăr bun, ca să nu le fie prea acru. Le ţinem pe foc mediu câteva minute cât să îşi piardă din forma lor zveltă şi lăsăm dulceaţa asta moale, într-un bol să se răcească.

blank blank blank

O mână de migdale vor merge pe tigaie să se rumenească frumos la foc nu mare. Când mirosul va umple casa, câteva linguriţe de miere le vor face companie, dar atent, aşa ca fiecare migdală să se îndulcească din toate părţile. Când mierea va începe să se caramelizeze, stinge focul şi lasă-le aşa lucioase şi frumoase să se fudulească pe o hârtie de copt.

blank blank blank

Asta e cam toată „găteala” şi efortul. Dă Doamne 10 minute, da nu mai mult!

Scoatem îngheţată făcută acasă sau, dacă nu am avut timp şi nu ştim cum – alegem ceva bun din comerţ. Noi am ales de la Gourmette Supermarket de Bon Ton, că ai de unde alege din aşa diversitate ca acolo, îngheţata cu cele mai puţine E-uri, fără ulei de palmier şi zahăr pe poziţia cinşpe, dar şi în ambalaj ECO de hârtie. Îngheţată care are gust de lapte, producător ucrainean. Zice lumea că cel bielorus e la fel — mai bun şi mai calitativ din tot ce avem pe piaţă la capitolul îngheţată.

blank blank blank

Aşezăm în farfurie cum ne e dragă şi nu ne e lene. Nu exageraţi cu caisele, două linguriţe mici şi cîteva migdale caramelizate şi veţi spune precis că aşa combinaţie nu aţi gustat nici în vacanţa cea mai reuşită din Italia.

blank

La un desert dulce și rece, am ales și un vin pe măsură, de „gheață” — Ice Wine Riesling 2017 de la Chateau Vartely — un vin care nu lasă indiferent pe oricine îl gustă. Un aur intens, cu nuanțe de miere, piersici și flori, cu o aciditate vioaie. Nu vă temeți de prea mult dulce! Vinul are doar 9% vol alc, iar aciditatea lui extraordinară lasă o senzație de prospețime nemaipomenită lângă „recele și dulcele” din desert.

blank

Ice Wine-ul costă 360 lei pe Vincuvin.shop, iar desertul nostru cu produse de la Fourchette Gourmet a valorat numai 110 lei. Înghețată a mai rămas!

blank

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.