Somon în crustă, asociat cu Feteasca Regală & Riesling

Peștele acesta se face mai repede și mai simplu decât ai spune pește, o să vă convingeți personal. Somon în crustă de foietaj, asociat cu un cupaj alb fantastic — Individo Feteasca Regală & Riesling 2015, de la Chateau Vartely.

O să încep cu o abatere lirică. Rețeta de joi trebuia făcută joi, dar nu am găsit ingredientele necesare. Se mai întâmplă. Mare mi-a fost mirarea când am primit ieri un telefon: „Alo, domnul Andrei? Vă deranjează de la Gourmet, am înțeles că erați în căutare de fileu de somon și aluat Sfoglia. Ce coincidență, le-am primit pe ambele în stare proaspătă chiar azi!”. Măgulit de parc-aș fi vedetă, dusu-m-am la magazin.

Înhățat aproape 300 g fileu de somon (lifehack — când nu aveți nevoie neapărat de somon steak, luați mai bine fileu — e mai ieftin și mai „mult în chilă” așa). Pe loc vi-l curăță, lucru deosebit de important pentru un începător ca mine.

blank

Mai punem în coș una bucată de aluat Sfoglia…

blank

Și una bucată Mozzarela. Eu am încercat mai multe „mozzarele” de producție locală, de la Lattarella mi se pare cea mai bună deocamdată. Produsă la 8.09.17, adică ieri, când a fost gătită și apoi nimicită rețeta.

blank

Înainte la plăcinte! Întindem frumos aluatul (el vine deja cu foaie de copt) și centrăm somonul.

blank

Apoi condimentăm cu un pic de Ariosto. L-am cumpărat demult, mi s-a părut scump la început, dar acum nu regret nicio secundă. L-am mai folosit aici și aici, și de multe alte ori fără a vă povesti vouă. Gata cu condimente; sare, ulei de măsline — nu mai trebuie nimic la acest pește!

(NB: cititorii mai atenți pot observa că în imagine a apărut și primul pahar — e un „must” să încerci ușurel un gât de vin înainte de masă).

blank

Punem frumușel mozzarela de-asupra, apoi aluatul din părți îl învelim fâșii, una peste alta, după tehnica importalizată de Iphone în imaginea de mai jos.

blank

După ce l-am învelit binișor (atenție, vin frigurile!), mai ungem de-asupra cu oleac’ de ou, așa cum ne-a învățat bunica. La cuptor cu el!

blank

După 20-25 minute la 180℃, scoatem pe tavă o gustoșenie crocantă de îți lasă gura apă.

blank

Iar, pentru a avea un adevărat extaz gustativ, asociem un vin bun. Tare mult m-am sucit și m-am învârtit la Gourmet până s-aleg vinul acesta, dar am nimerit drept în țintă. Individo Feteasca Regală & Riesling 2015 de la Chateau Vartely, un cupaj făcut, în premieră, în Moldova.

blank

Frumos în arome (flori de câmp fine), aciditate plăcută un gust — exact ceea ce se cerea lângă somonul nostru.

blank

Rețeta de mai sus e pe săturate pentru 3 persoane, noi am mâncat în 4 și, de-ar mai fi fost, am fi hălit totul. Dar, repetăm, că nu e scump: 184 lei!

Întreg arsenalul de rețete pe care le-am gătit până acum, majoritatea în premieră, le găsiți aici.

Poftă bună și… mai intrați!

blank

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.