Pește la cuptor cu Soave 2015

Gătim astăzi o mâncare cât ai zice pește. „Pesce alla mediterranea”, cum se cheamă în diaspora noastră italiană sau pește ca la Marea Mediterană, cum i-am spune noi. Nu trebuie de inventat nimic – de la ingrediente până la gătit – totul este extrem de simplu, iar la gust, tot ce-i simplu, e genial. Fuga la Fourchette Gourmet după cumpărături. Punem în coș 2 bibani proaspeți; ei arată așa:

Nu vă impacientați cu curățitul, totul se face pe loc (fără taxă suplimentară) și mai calitativ decât la piață.

Cât este curățat bibanul, noi adăugăm în coș: câteva roșii cherry, niște cartofi frumoși, o crenguță de rozmarin, un pumn de măsline uscate în ulei, o lămâie și așa o drăcovenie de condimentat peștele (mai detaliat despre acest condiment – la sfârșitul postării).

În final, tot de ce avem nevoie arată așa (pregătiți-vă, în cel mult 25 minute, mâncăm o bunătate de care n-ați mai întâlnit!):

În primul rând, curățăm cartofii, îi tăiem în cubulețe (cam de 3×4 cm) și îi punem la fiert într-un vas mic pentru 3 minute.

Și la fel pregătim roșiile. Dacă-s cherry-cherry, le tăiem în 2; dacă cherry-moldov’nești – în 4. Cam așa:

După care spălăm peștele, îl uscăm cu șervet de bucătărie și-i punem în burtă: 1 usturoi, 2 măsline, un fir de rozmarin (cât degetul arătător) și o felie de lămâie (se poate doar coarja). Ah da, și presurăm bibanul pe dinăuntru și dinafară cu condimentul din cutiuță.

După care așezăm frumos pe tava de copt cartofii (fierți ușor 3 minute, ca să se gătească odată cu peștele), măsline, roșii, câte-un fir de rozmarin și-i mai dăm condiment și ulei de măsline după gust.

De-asupra la toată frumusețea asta se pune peștele, după care direct în rola încinsă la 200 ℃ pe 20 minute. E timpul să ne sporim pofta de mâncare cu un pahar de Soave 2015, exact din patria rețetei noastre.

Soave este un vin alb sec, care provine din zona italiană Venetto, acesta fiind și numele unei comune superbe amplasate pe colină, aproape de Verona. Dacă aveți ocazia să vizitați aceste locuri, recomand neapărat să faceți un stop în Soave, pentru a gusta un extrem de proaspăt Soave chiar la originea lui. Eu am făcut lucrul ăsta deja de două ori și cred că, neapărat, va mai urma și o a treia vizită în acest locușor superb. La Fourchette Gourmet  sticla de Soave costă 108 lei și, mi-e trist să recunosc, la acest preț bate multe vinuri de-a noastre.

Au trecut 20 minute, putem scoate peștișorul nostru din cuptor!

Din păcate, imaginea nu redă nici a 100-a parte din aromele și gustul acestei mâncări. În contrast cu simplitatea ingredientelor, gustul este extrem de complex. Succesiune asta dintre cartof, măslină (una mai arsă; alta mai proaspătă și sărățică), pește extrem de fin și roșii coapte-acricele – toate trezesc niște simțuri de nedescris. Evident, emoțiile sunt răcorite cu un pahar de vin alb care se înscrie perfect în această combinație. Superb!

Acest orgasm culinar pentru două persoane n-a costat decât 232 de lei. Dintre care trebuie să menționez că după pește, cel mai scump a fost condimentul din cutie (83 lei).

Cu toate că-i scump acest condiment, nu regret deloc banii. Are o combinație de arome fantastice: sare de mare, rozmarin, salvie, origano, etc, vă rog să atrageți atenția, fără nici un E, 100% natural. Și o cutiuță de asta ajunge pe mult timp.

Gătiți acasă, e simplu, plăcut și ieftin! Eu m-am convins deja de zeci de ori și, jur, majoritatea rețetelor le-am făcut în premieră, adică nu-s bucătar cu mare experiență. Și asociați numaidecât bucatele cu un vin bun, slavă Domnului, avem suficiente în Moldova!

Poftă bună!

 

 

 

Comentează

comentarii

You may also like...

2 Responses

  1. 17 februarie 2017

    […] Dacă nu aveți la îndemână stridii, vă recomand așa o asociere pentru Sauvignon Blanc 2016 MinisTerrios. Orgasm culinar […]

  2. 2 martie 2017

    […] Tot de ce avem nevoie este: Dorada regală (cumpărată & curățată pe loc la Gourmet), două „cepi” de chimen dulce proaspăt, două portocale, o lămâie, o crenguță de rozmarin, usturoi și magicul condiment pentru pește Ariosto, rămas de la rețeta de joia trecută. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *