Salată de năut cu pește, asociată cu Albarinho

Dacă ați fost vreodată în Portugalia, ați auzit sau poate chiar și ați gustat Bacalhau. Tot auzi “Bacaleau” peste un cuvânt. Portughezii nu doar îl laudă, dar îl și mănâncă la fel de des, de sărbători… și în fiecare zi, cam cum italienii cu pastele…

blank

E un pește – cod, sărat și uscat, care a făcut istorie pe insulele iberice. Evident că nu se mănâncă așa ca “taranka” (deși moldovenii din neștiință cam așa fac cunoștință cu el). Se ține în apă rece 24 de ore, ca să mai iasă din sare. O mie și una de rețete portugheze cu bacalhau dar noi nu ne complicăm. Reproducem o salată ușoară, de vară, rece, aromată, hrănitoare și dietetică, peste care a dat întâmplător în deplasarea de la Lisabona.

blank

Dar mai ales pentru care e nevoie doar 10 minute să fierbi niște ouă și un minut ca să amesteci ingredientele. Salata are doi “chefi” principali. Peștele — merge și niște păstrăv rămas de ieri de la cină. Al nostru a rămas stupefiat de onoarea care i se oferă.

blank

Dar merge si conservă de ton sau orice alt peștișor vă dorește rânza. Dar mai ales merge Bacalhau evident dacă aveți de unde…

blank

Năutul. Noi nu ne-am complicat prea tare și am mers la Fourchette Gourmet și am luat o conservă de năut. La ea, și la pește cât de-o palmă, am tăiat mărunt două ouă. Ca să nu fie prea trist la mâncarea asta așa albă, am tuflit (este așa cuvant in DEX apropo) o mână de măsline, de dorit Kalamata, din alea grecești lunguiețe verzui-vișinii, care au fost deja scăldate pe săturate în ulei. 

blank

La frumusețea asta s-ar mai cere niște verde. Ideal niște coriandru proaspăt aromat. Dacă nu se găsește, niște pătrunjel tot va face familie bună. Și ulei de măsline! Din suflet! 

blank

De un deget pe fund și de întins cu o hrincă de pâinică de aceea bună de la brutărie sau drept de la cuptor!

blank

Iar la specialitatea portugheză, am asociat un vin local, evident. Am avut norocul să am un Albarinho de la mama lui, din Vinho Verde. Un vin extraordinar de mineral, floral și răcoritor.

blank blank

Dacă nu aveți de acesta la îndemână, nu vă întristați. Puteți opta pentru un Albarino moldovenesc, de la Fautor Winery. Vă garantez o asociere extraordinară!

blank blank

Poftă mare!

blank blank 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.