Spumant de zile mari: Cricova Grand Vintage 2009

Am avut ocazia să degust săptămâna aceasta un vin deosebit — Cricova Grand Vintage 2009 — de departe, unul dintre cele mai bune spumante pe care le poate oferi Republica Moldova.

blank

În general, pentru nimeni nu e secret că Cricova e „number One” când vine vorba de spumante (nu folosiți, vă rog, termenul de șampanie — Champagne se produce doar în regiunea cu același nume din Franța și punct). De la gama clasică, mediu și hi-class — pe toate segmentele, Cricova face spumante demne de concurență, mai ales, luînd în considerație prețul. Îmi place Crisecco și Cuvee Prestige, dar astăzi vorbim despre vârful de lance în materie de spumante. Grand Vintage 2009.

blank

Cred că ar fi curios să aflați că — spre deosebire de vinurile albe liniștite — spumantele nu au întotdeauna anul roadei indicat pe etichetă. Nu încurcați cu data îmbutelierii sticlei, vorbim anume de roadă. Asta pentru că spumantele se cupajează, de regulă, din vinuri provenite din diferiți ani. Și doar în cazurile în care există o roadă calitativă ieșită din comun, se face un vintage. Dacă vedeți un spumant cu an, aveți un prim argument în favoarea unui spumant bun. 2009 a fost demn de un Grand Vintage.

blank

Grand Vintage 2009 este produs 100% din struguri Pinot Noir, conform metodei „traditionelle” sau „champenoise”, cu fermentare secundară în sticlă și maturarea ulterioară cuvee timp de minim 5 ani. Este vorba de struguri de calitate superioară, recoltați de pe plantațiile din zona centrală a țării.

blank

În pahar avem un vin de culoarea aurului, arome de fructe galbene supracoapte, dulceață de gutui, pâine tostată și nuanțe de drojdii. O perlare extrem de plăcută, fină, post gust lung și intens. Brut (zahăr 7g/dm3) și un alcool surprinzător de 13.5% care nu se simte.

blank

Să vorbim un pic și despre pahare. Spumantele se servesc, de obicei, în pahare sub formă de flută. Acestea afișează jocul frumos al bulelor, în schimb, sunt mai incomode pentru sesizarea aromelor. Se mai folosesc paharele de vin alb, cu cupă largă, care sunt mai potrivite la aromă, dar care pierd ușor jocul de bule. Cricova a găsit o soluție de mijloc, foarte bună.

blank

Grand Vintage 2009 poate fi cumpărat la magazinul de firmă al companiei cu 320 de lei, foarte bun raportat la calitate.

blank

Există un stereotip legat de asocierea spumantului cu dulciuri, că ar merge bine cu tortă sau ceva de genul… Mai mare crimă în raport cu acest vin nu știu dacă este posibil. Eu l-ași servi cu stridii, ouă Benedict, un pește ușor; dar și mai bine — fără nimic, de unul singur, Grand Vintage este destul de plin să meargă și fără pereche.

PS: Mai există un stereotip pe care l-am întâlnit des printre cunoscuții mei: Cricova e bună (doar) pentru spumante. Feteasca Albă 2016, Feteasca Neagră 2015, Viorica 16/15, Codru 2012, Vin Virgin 2011 — sunt câteva, dar nu toate, argumente că Cricova e la fel de bună (și) la vinuri liniștite. Dar, vorbim despre asta cu altă ocazie, astăzi savurăm un Grand Vintage.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.