Metafore noi de la Gogu Winery

După două reușite cu Metafora roșu și Metafora albă, micul vinificator Ilie Gogu din Căușeni a găsit inspirație pentru noi piruete eno-lingvistice: Metafora 2019 Orange și Metafora 2018 Alta. M-a surprins chiar și pe mine, care mă știu că urmăresc destul de aproape ce se întâmplă în crama și în beciul gospodăriei țărănești Gogu Winery.

blank

Evident că o să începem cu exotica. Metafora Orange reprezintă un experiment, o provocare pentru a testa piața și capacitățile proprii, la vinuri de nișă, de modă nouă. Struguri albi Rkatsiteli 100%, roada 2019, desciorchinați manual, fără zdrobire, cu o fermentare îndelungată pe boștină (60 de zile), înainte de presare.

blank

Vinul a ieșit așa cum cere cartea: de culoare orange (mai potrivit în engleză termenul „amber”), cu arome specifică acestor vinuri, fructe galbene uscate, stafidate, ușor condiment. În pofida celor numai 12.0% volume alcoolice, gustul este plin, complex, cu un post gust foarte lung.

Experiment individual reușit, doar 270 de sticle care vor pleca numai la cunoscători și oameni care știu să aprecieze un Orange bun.

blank

Cea de doua surpriză se numește Metafora Alta. Este un joc de cuvinte subtil: „alta”, adică o altă Metaforă față de cea tradițională și „alta” însemnând înălțime în traducere din italiană ori portugheză. O figură de stil interesantă, la fel ca și exercițiul oenologic.

blank

În ecuație s-a schimbat puțin componența cupajului. În Metafora „tradițională” e Cabernet Sauvignon + Saperavi + Merlot, în timp ce în Alta e Cabernet Sauvignon + Saperavi + Feteasca Neagră. Deci, Merlot a fost înlocuit cu FN, în rest datele problemei sunt aceleași: roada 2018, 16 luni de barrique francez cu diferit grad de tostare și utilizare.

blank

Prima întrebare care mi-a venit mie, dar și deja primilor clienți, a fost: e mai bună Alta? Răspuns simplu: nici mai bună, nici mai rea, e Alta și, din această perspectivă, încă o dată plus mare pentru marketing. Vin roșu din categoria premium, ediție limitată de 2 400 sticle, bună de colecție sau deja de combinat cu un steak.

blank

Ambele noutăți costă 300 mdl și se vor vinde foarte targhetat, în locații puține. Adresați-vă, dacă ceva 😉

Și alta noutate bună de la Ilie se numește spumant a la traditionelle. 50% Feteasca Regală și 50 Riesling, deocamdată, 5 luni de fermentare secundară la sticlă. „Planific dergojarea în noiembrie, sper să ajungă până atunci. Am pus 1000 de sticle, dar am rămas deja cu numai 900. Ritmul e bun!”, spune zâmbind Ilie. Dar, despre efervescență, vorbim cu altă ocazie.

Până atunci, savurați vinuri bune făcute cu mult suflet de un mic vinificator. Susțineți afacerile mici de familie, ele au nevoie de ajutor acum mai mult ca niciodată. Noroc!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.