Trei noutăți bune de la Crama Mircești

De la Crama Mircești, a oenologului Arcadie Foșnea, este greu să aștepți alte noutăți decât bune. Vedetele de azi sunt trei vinuri din recolta anului 2021 – Feteasca Regală, Rose și Sauvignon Blanc cules târziu.

blank

Frumoasa bijuterie eno-turistică din satul Mircești și-a propus să facă vinuri de terroir și această linie este păstrată, cel puțin, deocamdată. Aceleași vii de pe colinele din „dealul Pietrăriei” dau an de an struguri de calitate, care – cu experiența bogată a vinificatorului – se transformă în vinuri „de autor”. (Aici puteți afla mai multe despre Crama Mircești).

blank

Feteasca Regală 2021 este florală, vioaie și savuroasă. Păstrează linia Feteștii de anul trecut — pentru că nu degeabă e aceeași vie — dar cu un plus de prospețime și aciditate. O ediție de 5000 sticle, de pe o plantație de FR sădită în 2012.

blank

La rose vorbim de un asamblaj de Pinot Noir, Feteasca Neagră și Rara Neagră, turnat într-o ediție de 6200 de sticle. Alcool echilibrat de 12.5%, cu aciditate (prospețime) și aproape fără rest de zahăr (0.9 g/l).

blank

Ca să nu cădem în prada jocului de lumini la fotografiat, am pus vinul pe fundal deschis. Pal luminos, cu arome fine de fragi și cireșe.

blank

Opera de artă din noua linie se numește „Bardul din Mircești” — Sauvignon Blanc 2021, vin alb dulce, din struguri supracopți.

Strugurii, de pe o parcelă de 0.38 hectare, au fost culeși pe 25 noiembrie 2021, iar fermentația a decurs perfect. Aciditate mare (9.6 g/l), zaharuri naturale din abundență (118 g/l), dar un volum alcoolic agreabil de 11.5%. Doar 2 200 de sticle.

blank

Un vin de desert ideal pentru niște cașcavaluri cu mucegai.

Vinul este galben intens, onctuos, „gras”. Pentru prima dată am simțit atâta mango într-un vin moldovenesc, alături de fructul pasiunii și tradiționalele note de fagure și miere. Gust lung, foarte lung, dulce, dar și proaspăt în același timp.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.