Crama Mircești: recolta nouă

La finele săptămânii trecute, am avut ocazia să revin cu o vizită la Crama Mircești, supranumită „mica Toscană” din Republica Moldova. Pentru că e amplasată într-un amfiteatru natural de excepție, cu vii pe coline de până la 30º înclinație, la o altitudine de 340 metri (practic, cea mai înaltă vie din Moldova).

blank

Din noutăți: sunt deja funcționale noi spații de cazare, chiar în spatele conacului, deasupra secției de producere. Uimitor cu cât gust și rațiune este făcut totul, cu un minimalism extrem de confortabil; cu terase particulare și priveliști din fiecare cameră, care-ți tai răsuflarea.

blank

Cum eram la volan, a trebuit să mă mulțumesc cu o zeamă, foarte gustoasă.

blank
blank

Dar, evident, nu am putut pleca fără tema pe acasă. Recolta nouă de albe și roz, roada anului 2022. În lista noutăților apar, pe lângă celebrele mono-soiuri, Viorica.

blank

O să vă dezamăgesc dacă așteptați de la acest articol judecată de valoare după principiul „mi-a plăcut sau nu”, „bun sau mai puțin”. În primul rând, pentru că încetezi să mai judeci superficial când vezi câtă muncă și dedicație se aplică pe un deal departe de Chișinău, în condițiile satelor tot mai pustiite.

Mai în glumă, mai în serios, viticultorul și vinificatorul Arcadie Foșnea îmi spune că a terminat de unul singur curățitul în vie. „Ei, poate nu tot, dar jumate din vie am curățat-o singur”, precizează apoi pe un ton serios. Vă informăm că vorbim de peste 15 hectare, pe care Arcadie încearcă să crească vinuri de terroir.

blank

Și nici nu m-am dus cu aceste vinuri la tablă, nu le-am deschis pe toate odată, ca să le degust „profesionist”. Le savurez pe rând, hedonic, acasă, la mâncare.

blank

Sauvignon Blanc 2022 Crama Mircești pleacă din start în top 3 cele mai bune SB ale momentului (dacă sunteți curioși de opinia mea, alte două sunt SB 2022 de la MinisTerrios și Pucari; dar asta e pe moment). Parfumat, în egală măsură și stil din lumea veche (celebrul pipi de chat), dar și cea nouă (maracuia, exotice), cu aciditate bună și sec-sec.

blank

Ca să înțelegeți vinurile de la Mircești, nu trebuie să citiți articole. E suficientă contra-eticheta care — pe lângă informațiile tehnice extrem de precise — descrie printre rânduri atitudinea față de vin a enologului de la Mircești.

blank

Noile vinuri sunt deja pe raft în vinotecile din Chișinău, la un nivel de preț de 150-170 mdl, inclusiv la Purcari Wine Bar (Zity Mall, str. Calea Ieșilor).

Dacă aveți posibilitatea, recomand să le serviți în primul rând la cramă: e frumos și foarte gustos la Crama Mircești!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *