Moldova la Berliner Wein Trophy

Capitala mondială a vinului s-a mutat, în perioada 26-29 iulie 2018, la Berlin, Germania, unde a avut loc Berliner Wein Trophy — cea mai mare competiție de vinuri din lume sub patronaj OIV.

blank

Jurați din peste 30 de țări au avut de evaluat, timp de patru zile consecutiv, peste 5 000 de vinuri din toate colțurile globului. Moldova a fost reprezentată de șase degustatori, de la stânga la dreapta – sommelierul Mihai Bradu; vinificatorul MinisTerrios Dan Prisăcaru; subsemnatul; directorul adjunct al Proiectului de Competitivitate al USAID, Diana Lazăr; vinificatorul Carpe Diem Ion Luca și distribuitorul de vinuri moldovenești în Portugalia, Simion Croitoru.

blank

Toate vinurile au fost degustate în orb, pe fișa standard a OIV de 100 de puncte, în format electronic pe tablete de jurizare.

blank

Am făcut parte din comisia cu numărul norocos 13, alături de experți din Austria, Germania și Italia.

blank

În trei din cele patru zile de tasting, am avut runde de degustări cu Zweigelt — un soi roșu austriac, vinificat în toate stilurile posibile. Pentru prima dată în experiența mea am avut dureri de dinți din această cauză, de la excesul de tanin și aciditate.

blank

Spun de fiecare dată că, pe lânga doza de fun, participarea la un astfel de eveniment înseamnă muncă și învățare. Iată doar o parte din notițele mele după cele 4 zile de tasting. Etică, studiu și aritmetică. Având atâtea vinuri, atât de diferite, din toată lumea, înveți la Berliner într-o zi cât acasă într-un an.

blank

La masa vecină, tradițional deja, este team leader Ion Luca. Profesorul româno-german Georg Binder gesticulează expresiv.

blank

Și delegația României la Berliner a fost mai numeroasă ca altădată. În prim plan – Cătălin Păduraru, directorul IWCB.

blank

Ca de obicei, am avut parte de vinuri bune…

blank

… pe alocuri și câte-o bere bună am gustat (cum altfel în Germania!)

blank

… de sommelieri profesioniști…

blank

… dar și de un program cultural foarte frumos.

blank

Berliner Wein Trophy este, probabil, cel mai strict concurs de vinuri din lume. Pe lângă supravegherea OIV, VINOFED și a altor organizații patronale, competiția este monitorizată, în premieră, de un notar public din Germania. Rezultatele sunt procesate acum, iar în curând vom cunoaște câștigătorii. Au fost înscrise mai multe vinuri din Moldova la acest concurs și sunt sigur că vom avea medalii.

Mulțumim organizatorilor pentru invitație, în curând vom publica pe FineWine rezultatele!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.