Cricova își extinde plantațiile cu soiuri locale

Am participat ieri la o acțiune simbolică de plantare a viei noi, pe terenurile de la Stăuceni, primite în gestiune de către Combinatul de Vinuri “Cricova”. Este vorba de cele peste 670 de hectare, transferate în 2023 către Cricova, de la Ministerului Agriculturii și Agenția Proprietății Publice.

blank

A fost un moment emoționant. Plantarea viței de vie marchează un nou început și, în același timp, transmiterea către alte generații a unui bagaj istoric și cultural enorm. O plantare care dă speranță, pe fondul unor defrișări parcă de neoprit în Republica Moldova.

Am sădit Viorica și sper ca peste 3 ani să fiu sănătos, ca să-i fac o descriere pe blog vinului de noua roadă.

blank

Anul trecut, Cricova a plantat la Stăuceni primele 50 de hectare. Anul acesta, urmează să fie completate cu viță-de-vie încă 95 hectare, în cadrul celei de-a doua etape a reconversiei agricole durabile. Este vorba de podgorii cu Viorica, Floricica, Feteasca Albă, Muscat Ottonel și Sauvignon Blanc.

blank

Butașii provin de la pepiniere din Moldova și Italia, cu integritate sanitară și genetică garantată.

blank

„Această etapă transformă definitiv terenurile din zona Stăuceni – anterior în pârloagă, nevalorificate și expuse riscului de incendii de vegetație – într-o podgorie sănătoasă, gestionată cu grijă și responsabilitate. Vom organiza și curse de alergări aici, printre vii”, mi-a spus Sorin Maslo, directorul general al Cricova.

Mi se pare că este o decizie strategică, să apară aproape de Capitală, o podgorie frumoasă (în loc de blocuri de beton!), cu un mare potențial turistic.

A sădit vie și vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Infrastructurii.

blank

„Întreaga plantație urmează a fi întreținută conform principiilor agriculturii durabile. Tratamentele fitosanitare aplicate vor fi ecologice, omologate, astfel vor contribui la echilibrul natural al ecosistemului. 90% din procesele de îngrijire vor fi mecanizate, inclusiv recoltarea, iar tratamentele vor fi aplicate cu drone pentru un control precis și responsabil”, a mai spus Sorin Maslo.

Pe lângă plantațiile viticole, aici va prinde contur o fermă agricolă integrată, menită să sprijine biodiversitatea și să aducă un plus de valoare terenului. În același timp, Cricova și-a propus să dezvolte un parc de panouri fotovoltaice, care va contribui la producerea de energie regenerabilă.

blank

Toate aceste inițiative vor fi completate de spații dedicate comunității – piste pentru bicicliști și trasee pentru alergători, puncte de odihnă și hidratare – concepute pentru a transforma acest loc într-un spațiu viu, conectat cu oamenii, cu natura și cu nevoile comunității.

blank

Investiția totală prevăzută pentru proiectul de plantare din anul 2025 se cifrează la aproximativ 1,5 milioane de euro.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *