Cel mai bun vin din Moldova
Cei care mă cunosc, știu că am fugit tot timpul de întrebarea care-i cel mai bun vin din Moldova.
Cred că o singură dată în viață îmi voi permite o excepție. Fără să supăr pe cineva, să prea-măresc sau să diminuez – așa am simțit și o spun asumat: am găsit, cel puțin pe moment, ceea ce pentru mine ar reprezenta cel mai bun vin din Moldova.
E mai mult decât organoleptică, este o istorie. Ea începe la Școala Profesională din Leova, acolo unde (încă mai) sunt câțiva studenți care învață viticultură și vinificație.
E dotată — Slavă Domnului și Donatorilor — destul de bine pentru o cramă de mici dimensiuni. Cu presă, vinificatoare, utilaje și tot restul pentru a face vin bun. Este bine întreținută.
Istoria a căpătat o continuare frumoasă când profesorul Gheorghe Arpentin, doctor în știință și enolog cu ștate vechi, a decis să se implice în mentorat acolo.
„Vreau să las o urmă în sufletele acestor elevi. Și, probabil, cel mai dificil a fost să le inspir încredere. Că pot cu forțe proprii să facă un vin, să-i elaboreze o etichetă, să-l ambaleze și, cel mai important – să-l vândă”, îmi spune domnul Arpentin. Și adaugă modest: am făcut deja primul export în Canada.
Am degustat acest vin de câteva ori, în perioade diferite ale anului, în companii diferite, cu cunoscători și nu prea: unanim am văzut reacții pozitive.
„Stronger together” („Mai puternici împreună”) este numele primului vin. O idee ce evocă solidaritatea umană, a unității dintre om și natură, dar și a colaborării dintre generații pentru un viitor mai bun.
Asamblaj de Feteasca Regală (85%) și Muscat Ottonel (15%), din roada anului 2023. Strugurii au fost culeși manual de pe plantațiile proprii al SP Leova, iar vinul a fost produs cu minime intervenții tehnologice, fără filtrări și dozare minimă de sulfiți. Ediție limitată: 2600 de sticle.
De culoare galben cu reflexii verzui, cu arome florale intense, gust lejer. Doar 10.5% volum alcool, cu screw cap, în sticlă ușoară – pur și simplu ideal acest vin!
Eticheta reprezintă o lucrare dedicată anume acestui proiect, de către o artistă canadiană — Gen Lacerte Artiste.
Frumosul este în lucruri simple. Dar cu ce atenție la detalii! Ideea de convivialitate este păstrată și în cel de-al doilea vin.
StarDZ se numește și reprezintă un asamblaj de Feteasca Neagră (70%) și Rara Neagră (30%), din recolta anului 2023. La fel, un vin cu minime intervenții tehnologice, fără barrique, fără filtrări și dozare minimă de sulfiți. Ediție limitată: 4200 de sticle.
Profund fructat, proaspăt, rubiniu intens, cu corp rotund, acest vin poate fi băut și iarna, și vara.
Și în acest caz, eticheta reprezintă o lucrare dedicată anume proiectului de la Leova, de către artistul canadian Santerre.
Iar, ultimul, dar nu cel din urmă este un Orange. Pentru că studenții trebuie să învețe trendurile momentului și nu istorii învechite.
Headspace – cu capul în nori!
Asamblaj de Riesling Rhein (80%), Muscat Ottone (10%) și Feteasca Regală (10%), din recolta anului 2023. Iarăși, struguri culeși manual de pe plantațiile proprii al SP Leova, iar vinul a fost produs cu minime intervenții tehnologice, fără filtrări și adaos de sulfiți. Macerat în contact cu boștina timp de 6 luni. Ediție limitată: 800 de sticle.
Și la urmă – cireșica de pe tort. Știți cât costă vinul? 120 mdl — pentru că un vin bun trebuie să fi accesibil. Merită dublu, vă spun pe cuvânt!
Îl găsiți, deocamdată, exclusiv pe Vincuvin și la Plincuvin. Sunt sigur că vă apărea și în altă parte și va dispărea repede.