Nou: Feteasca Albă & Chardonnay 2017 Atu Winery

Atu Winery este o companie nouă, care și-a lansat primele vinuri pe piață în 2017 și care se poziționează ca „prima vinărie urbană din Moldova”, având amplasat întreg ciclul de producere în Chișinău. În spatele brandului Atu stă, însă, o companie cu ștate vechi în domeniu — vorbim de cea mai mare pepinieră de viță altoită din Moldova, ce furnizează material săditor pentru majoritatea vinăriilor din țară. Atu Winery este administrată de soții Vlada și Victor Vutcărău, oameni tineri cu înclinații spre frumos. Cel puțin despre asta vorbesc vinurile Atu, dar… și intrarea în vinărie.

blank

Compania m-a surprins la Vernisajul Vinului din această primăvară cu două vinuri neașteptat de bune: Feteasca Albă 2017 și Chardonnay 2017. Sticle splendide, cu etichete frumoase — într-un cuvând, un Atu din start. Să le dăm cep!

blank

Am plusat o mare bilă albă companiei pentru faptul că — pe lângă Traminer, Muscat și Sauvignon din roada precedentă — s-a înarmat cu un vin din soi autohton: Feteasca Albă. Și a făcut-o foarte bine. Un vin ca la carte: culoare galben deschisă cu reflexii verzui, arome de viță de vie înflorită, flori și un gust proaspăt, răcoritor.

blank

Feteasca Albă a fost îmbuteliată într-o ediție limitată de 1 800 de exemplare, fiecare sticlă având imprimat numărul de serie pe contra-etichetă. O Fetească Albă care are tot ce-i trebuie și care poate fi servită cu pește, paste, salate ușoare sau, pur și simplu — de sete. 12.5% alcool, un vin fin și lejer. Trebuie neapărat răcit bine: Feteasca (ca și alte vinuri albe) pot provoca dezgust când sunt calde, de aceea, temperatura este extrem de importantă. După principiul: mai bine mai rece decât prea cald!

blank

Cel de-al doilea vin, Chardonnay 2017 a fost îmbuteliat, de asemnea, într-o ediție limitată de 1900 exemplare, 13% alcool. Este foarte tipic soiului, cu nuanțe de mere verzi și flori de câmp. Un vin nebaricat, proaspăt și cu o anumită nuanță de vanilie prezentă aici de la fermentarea în contact cu stejarul.

blank

O bună ilustrație a culorii pentru două vinuri diferite, de la un galben cu reflexii verzui la altul mai pai. Atrag atenția în ultimul timp pe raft la mai mulți produăctori: vinuri din soiuri extrem de diferite, dar absolut de aceeași nuanță cromatică, fapt care mă încordează un pic…

blank

Ambele vinuri costă în retail circa 120 de lei și pot fi găsite la Embargo, wine.md sau on-line pe vincuvin.shop.

blank

Vinurile albe trebuiesc consumate proaspete, reci, așa că nu ezitați mult. Între timp, așteptăm o serie de roșii de la Atu Winery, care se odihnesc la butoi acum. Eu am probat câte ceva… ne așteaptă ceva foarte interesant!

blank

Mai multe despre Atu Winery, puteți afla aici.

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.