Cum să bei 60 de pahare într-o singură zi
Vremea în Vrancea – cea mai vinicolă zonă a României – este în aceste zile ca la Chişinău: mai plouă, mai posomorât, dar în acelaşi timp – foarte călduros. Aici a început azi concursul IWCB 2016, cea mai importantă competiţie de vinuri din Europa de Est.
În premieră, la un concurs sub patronajul OIV, particip şi eu cu FineWine-ul meu, mic dar mândru alături de cei mari.
Şapte panele de juraţi: oenologi, degustatori şi specialişti din toată lumea ridică pahar după pahar. Astăzi, au avut de ridicat, nici mai mult, nici mai puţin de 60 de pahare! Am încercat şi eu marea provocare.
Iată cum arată masa unui jurat.
Probele sunt ascunse şi servite „în orb”.
Fiecare vin are un un cod. Fiecare jurat – o tabletă, pe care pune notele în dreptul fiecărui cod.
Apreicerea vinului se face la aspect vizual, miros, gust – în total 10 subcategorii.
Câteva note puse de mine la categoria – rose.
În funcţie de media punctelor, se vor acorda ulterior medalii.
60 de vinuri – şi nici unul băut.
După apreciere, toate vinurile se duc nemilos în deversor.
Juraţii au doar apă pe masă şi o chiflă. Nu e „mâncare”, e pentru a mai relaxa papilele gustative.
În juriul IWCB sunt şi 2 moldoveni: oenologul Gheorghe Arpentin şi ministrul ajunct al Agriculturii, Vasile Luca.
IWCB va dura până pe 29 mai, iar rezultatele vor fi cunoscute câteva zile mai târziu. IWCB este primul concurs sub patronajul OIV care nu mai percepe taxe de înscriere a vinurilor. Anul acesta, competiţia a înregistrat un record de aproape 1500 de mostre, inclusiv din Republica Moldova.
ai plecat cam devreme, Andrei…