Gulaș cu Feteasca Neagră de Cotnari
Rețeta de azi am preparat-o în Praid, la o pensiune ungurească de lângă Sovata. După principiul „eat & drink local”, am rugat-o pe doamna Margareta, proprietara pensiunii, să ne împărtășească o rețetă de gulaș bun, unguresc. Am făcut-o în premieră. Nu vă temeți de ceapă și condiment, nu va fi iute. E foarte importantă boia – un condiment de ardei uscat (îl găsiți la Fourchette Gourmet).
La ceaun pleacă: 5-6 cepi; 2 ardei și circa 150-200 ml de ulei.
După ce se începe a topi ceapa, adăugăm ingredientul secret: 2-3 linguriți mici de boia.
Chestia asta roșie picantă o să ne garanteze culoare și un gust foarte bun.
După care: mai adăugăm un pic de roșii. Toate aromele acestea, adăugate cu fum și aer curat de munte, vor rezulta în ceva foarte-foarte, dar foarte gustos!
Când prăjeala noastră a luat aspect frumos, adăugam carne – spată de porc (se poate și vită, dar tânără să fie).
Și tot învârtim la foc mediu mai bine de 1h. Punem capacul și așteptăm până scade apa din ceaun. Foarte important să stați alături de ceaun și să verificați tot timpul, să nu ardă. Nu trebuie foc mare, domol.
Și când s-a usscat situația în ceaun, adăugăm 200-300 ml de apă caldă și cartofi. Peste vreo 15-20 minute, ar trebui să fie gata.
Ca să împăcăm cumva situația cu ungurii în România, asociem gulașul unguresc cu un vin 100% românesc.
Feteasca Neagră 2015, Domenii Cotnari. Un vin rubiniu, cu notele de prune uscate ușor afumate, cireșe negre și vișine. Asociat extraordinar de bine cu gulașul ușor condimentat.
Gulașul merge foarte bine cu pâine proaspătă.
Și, nu uităm de vinul bun.
Fără să știe, gazdele acestei postări – pensiunea Balazs și casa de vinuri Cotnari – mi-au organizat o experiență de vis. Le mulțumim.
Super, imi place foarte mult gulasul. Gulyas vine de la carne de vita, carnea de porc poate fi considerata un inlocuitor daca nu ai carne de vitel, manzat. Mie mi-au spus mai multi unguri sa pun boia la sfarsit sa nu fie amar. Se mai pune si vin acolo. Probabil ati pus rosii fiindca e mai ieftin ca vinul. Rosiile sunt un produs relativ recent in europa, pentru a fragezi carnea se utiliza mai mult vin (cucos in vin) sau bere (carbonada). E uimitor cat de putin folosim noi vinul ca ingredient in mancare.